Hevesi Sándor Színház mint költségvetési szerv vagyoni és pénzügyi helyzetének értékelése a 2017-2019-es években - Pálfi Nóra
Záródolgozatomban egy költségvetési szerv, a Hevesi Sándor Színház vagyoni és pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatos elemzéseket végeztem mutatószámok segítségével. A vizsgálat 2017 és 2019 közötti időszakra vonatkozik. Az elemzések elvégzését azért is tartom fontosnak, mert így a vezetők is egy átfogóbb képet kaphatnak a vállalkozás –jelen helyzetben egy költségvetési szerv- gazdálkodásáról és ennek függvényében megalapozott döntéseket tudnak hozni. A dolgozat első fejezetében bemutattam a Hevesi Sándor Színházat a megalakulásától kezdődően a jövőt érintő tervekig. Ezután a magyar államháztartás rendszerével foglalkoztam és itt kitértem a költségvetési szervek jellemzőire is. A költségvetési szerv elemzését a mérleg eszköz oldalával kezdtem. Megvizsgáltam a befektetett eszközök arányát és a forgóeszközök arányát is. Elemzésemet a mérleg forrás oldalával folytattam. A tőkeellátottsági, tőkefeszültségi mutatók kiszámításával képet kaptam a színház saját tőkéjéről, illetve arról, hogy mennyire van jelen külső finanszírozás. A mutatók kedvező értékeket mutattak. A kötelezettségi aránynál a kötelezettségek értékét viszonyítottam az összes forrás értékéhez. A vagyoni helyzet után a színház pénzügyi helyzetét is elemeztem. Először a bevételek összetételét vizsgáltam meg és megállapítható, hogy a színvonalas előadásoknak köszönhetően a jegyeladásból származó bevételek is növekedtek. A nagyságrendileg legjelentősebb kiadást a személyi juttatások jelentik, de emellett jelentős a dologi kiadások összege is. A pénzügyi teljesítési mutató mind a bevételek és mind a kiadások esetében 90 százalék felett alakult, vagyis ez azt jelenti, hogy a színház az előirányzatok keretein belül gazdálkodik. A likviditási mutatók segítségével a fizetőképességet vizsgáltam, melyek információt nyújtanak arról, hogy a forgóeszközök a rövid lejáratú kötelezettségek milyen arányát tudják fedezni. A színház esetében ezek a mutatók is kedvezőnek mondhatók, vagyis likviditási gondokkal nem küzd és zavartalan a működése. Összességében megállapítható, hogy a Hevesi Sándor Színház az előirányzatok keretein belül és azokat nem túllépve gazdálkodik. A vagyoni és pénzügyi helyzete megfelelő, sem fizetőképességi gondok, sem pénzügyi zavarok nem veszélyeztetik a működését.