Zala-Elektro Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján - Pucskó Rozi Zselyke
Szakmai gyakorlatomat a ZÁÉV Építőipari Zrt. leányvállalatánál, a Zala-Elektro Kft.-nél töltöttem. A cég kiemelten villanyszereléssel, erős- és gyengeáramú elektromos hálózatok kiépítésével foglalkozik, valamint jeleskedik az elektromos rendszerek kivitelezésében is. Ezen társaság vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam három év beszámolói alapján, a 2016-2018-as évekre vetítve. Úgy érzem sikerült elmélyülnöm a választott témában, és válaszokat találnom kérdéseimre a szakirodalmak, és az elemzés segítségével. Dolgozatomban elsőként ismertettem a társaságot, kitértem megalakulására, történeti hátterére, majd szervezeti felépítésére és tevékenységi körére. Ezután elméleti szempontból közelítettem meg a vállalkozás működését. A számviteli politikával foglalkoztam elsődlegesen, először általánosságban véve ismertettem a számviteli politika fogalmát és fontosságát, majd mindezt a cégre vetítve: bemutattam a Zala-Elektro Kft. számviteli politikáját, valamint annak főbb alkotórészeit. Az ezt követő tartalmi részek a dolgozatom fő elemei, úgymint: a vagyoni, a pénzügyi, és a jövedelmezőségi helyzet elemzése. Először a mérleg átfogó vizsgálatát végeztem, így valós képet kaptam a vállalkozás vagyoni helyzetéről. Ennek részeként az eszköz- és a forrásállomány összetételét szemléltettem táblázatokkal, grafikonokkal, különösen kiemelve a forgóeszközök értékét, és ennek hatásait, amelyről a javaslattételem is szól. Az ezt követő tartalmi részben a vállalat pénzügyi és likviditási státuszát vizsgáltam különféle módszerekkel, mint például az adósságállományra és a likviditásra vonatkozó mutatók. Kitértem továbbá a pénzforrások képződésének és felhasználásának folyamatára, a cash flow-ra, elméleti és gyakorlati nézőpontból egyaránt. Az utolsó fejezetben a jövedelmezőségi helyzetet elemeztem a ROE mutató, az eredménykimutatás, és a hatékonyság oldaláról. A befejező részben összefoglaltam a fentieket, valamint kitértem a sikeres működés általam vélt alapvető feltételeire, a kapcsolatok kulcsfontosságú szerepére. Dolgozatom során fontosnak tartottam az átláthatóságot, a következetességet, ennek érdekében táblázatokat, grafikonokat, diagramokat alkalmaztam. Végezetül, örömömre szolgál, hogy megismerhettem a cég belső működését a viszonyszámok tükrében, és gyakorlati tapasztalatot szerezhettem tudásom gyarapítására, és jövőbeni elmélyítésére.