Egy kisvállalkozás indításának jogi-, pénzügyi-, számviteli előfeltételeinek és gazdaságos működésének vizsgálata - Szép Martin József
Záródolgozatom helyszínéül a zalaegerszegi Kreátor 2000 Bt. adott helyet, amelynek tevékenységébe a számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői feladatokra irányult. Záródolgozatom célja, hogy bemutassam a kisvállalkozások jogi-, pénzügyi, számviteli, adózási feltételeit, és a gazdaságos működéssel kapcsolatos feltételeket, előírásokat és kritériumokat. Dolgozatom első részében a gyakorlati helyemet mutattam be, kitérve a cégalapítás történetére, szervezeti felépítésére, tevékenységi körre, valamint az ügyfélkörre. A szakmai gyakorlati napló bemutatását követően, kifejtettem több olyan feladatot, amely elősegítette a fejlődésemet. Vizsgamunkám folyamán kitértem a kis- és középvállalkozási szektor magyarországi helyzetére, és megemlítettem a kisvállalkozási életforma legfontosabb alapelveit. A következő fejezetben a jogi feltételeket határoztam meg, kifejtettem a jogrendszer kialakulását, az egyéni cégek, egyéni vállalkozások, valamint a gazdasági társaságok jogi feltételeit. A jogi feltételt követően, beszéltem a pénzügyi feltételek legfontosabb pontjairól, melyben részletesen kifejtettem a korlátolt felelősségű társaságok, betéti társaságok, közkereseti társaságok, egyéni cégek, egyéni vállalkozások és a részvénytársaságok pénzügyi feltételeit. Fontosnak tartottam írni a pénzügyi finanszírozásról, a vállalkozás belső és külső finanszírozásáról, mivel fontos megemlíteni, hogy a kisvállalkozások jelentősen nagy hátrányban vannak a közép- vagy nagyvállalatokkal szemben. Ezt követően kitértem a cégek számviteli és adózási feltételeire, külön gazdasági formákra bontva. Befejezésképpen összeszedtem minden fontosabb feltételt és elemet, amely egy vállalkozás gazdaságos működésével kapcsolatos. Kitértem a pénzgazdálkodásra, amely szakasz keretén belül írtam a beruházásokkal kapcsolatos pénzgazdálkodással, valamint a működéssel kapcsolatos pénzgazdálkodással. Dolgozatomban kitértem a költséggazdálkodásra, készletgazdálkodásra, az emberi erőforrás optimális megtalálására, valamint lényegesnek tartottam beszélni a marketingről és annak szerepéről a vállalkozás életébe.