A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése 2017-2020. évek beszámolói alapján - Szigetvári János István
Szakdolgozatomban a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság vagyoni-, pénzügyi és jövedelmi helyzetének értékelését választottam 2017-től 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan, melyet a vállalkozás mérleg és éves beszámolók segítségével, mutatószámokon keresztül mutattam be. A gazdasági elemzés mindig minden vállalkozás életében fontos, mert ezáltal betekintést nyerhetünk a múltba, és a döntéshozók információt kaphatnak arról, hogy miként javítható a vállalat jövőbeni hatékony működése. Meggyőződésem, hogy ezek az elemzések abban a speciális helyzetben is fontosak, amelyben a Zrt. gazdálkodik. A Társaság tevékenységének jelentős részében közszolgáltatási feladatot lát el, amelyre nem a szokásos piaci folyamatok hatnak. A finanszírozása jellemzően nem függ a piac változó igényeinek függvényében. Feladatai ellátása tekintetében a minőségi munkavégzés az elsődleges szempont. Ugyanakkor bizonyos erőforrások beszerzése esetében ugyanolyan piaci szereplő, mint a többi vállalkozás. Például a munkaerőpiac változása, ugyanúgy hat a foglalkoztatási kérdésekben. A közbeszerzési kötelezettség miatt a vállalkozási szerződések esetében a döntési lehetőségek korlátozottak. További sajátosságok is felsorolhatók lennének, amelyek közvetlenül hatnak a Társaság gazdasági döntéseire, ezek elemzése azonban nem tárgya ennek a dolgozatnak. Jövedelmezőségi szempontból vizsgálva a vállalkozást egy klasszikus kereskedelmi vagy termelő vállalkozáshoz képest jelentős, dinamikus mértékű fejlődés nem mutatható ki. Elmondható, hogy a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. a vizsgált időszakban munkahely teremtő értékkel rendelkezett, ezzel is hozzájárulva a gazdasági mutatók növekedéséhez.