Az innováció lehetőségei az OTP Bank Nyrt. vonatkoztatásában - Szimeiszter Barbara
Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatóként már az első pár órám alkalmával megtanultam, hogy ahhoz, hogy vállalatunkat, a gazdaságot, vagy legyen szó bármely szektorról, életben tudjuk tartani, innovációkra van szükség. Ezen innovációk segítségével tűnhetünk ki versenytársaink közül, léphetünk a fejlődés vagy új piacok mezejére, valamit ez által tudunk a legjobbak lenni. A bankszektorban is jól megfigyelhető ez. Ha összességében a bankokra gondolunk, nem veszünk észre óriási különbségeket. Viszont ha kicsit is egy-két név mögé nézünk szembetűnő, hogy mennyiben különböznek. Mint az ügyfelekkel való bánásmódban, mint az újítás, időspórolás tekintetében. Úgy gondolom, az OTP Bank minden szempontból az élen jár. Véleményem szerint a XXI. században már nem létezik ember, aki ne lenne fogékony és kíváncsi új dolgok létrejöttére és kipróbálására. Én, mint a Z generáció tagja, el sem tudom képzelni a mindennapi életem az internet, okostelefon, innovatív kütyük, találmányok, szoftverek használata nélkül. Szakmai gyakorlatom ugyan csak 6 hét hosszúságú volt, mégis azt kell mondanom, rengeteg változást megéltem és láttam a bankfiókban ez idő alatt. A fejlesztésekhez, innovációhoz nincs szükség hónapokra, néha elég egy új gondolatmenet vagy egy adott pillanattól jövő ötlet. Ha nem lenne innováció és az ebből kialakuló termékek és szolgáltatások, megállna a világ a fejlődésben. A megújulás és fejlődni akarás hozza magával a változást, ami talán az élet fő mozgató rugója. A változások formálnak minket, életvitelünket és gondolatainkat. Záródolgozatom célja az volt, hogy bemutassam az innovációt és az elektronikus banki fejlesztéseket az OTP Bank Nyrt. vonatkoztatásában. A dolgozat első részében kitértem az innováció fogalmára, és az ezzel kapcsolatos fontosabb fogalmak, kifejezések kifejtésére. Későbbiekben részletes bemutatást tartottam az innovatív eszközök, alkalmazások létezéséről, használatáról, valamint némelyek pozitív és negatív tulajdonságairól is írtam. A dolgozat középpontjában az OTP által kínált és folyamatosan fejlesztés alatt álló innovatív eszközök álltak. Ezekhez végzett kutatás nem csak a dolgozat szempontjából volt hasznos, hanem saját magam is közelebb kerülhettem a még általam nem ismert alkalmazásokhoz. Elvégeztem egy primer kutatást melyhez kérdőívet készítettem, ezáltal részletesen be tudtam mutatni a „fogyasztói szokásokat” kördiagramok segítségével. Úgy gondolom, ez volt a záródolgozat egyik leghasznosabb része, mivel így életszerű adatokat kaptam húsvér emberektől. Az innováció, mint téma az emberek nagy részét foglalkoztatja és érdeklődéssel olvassa vagy hallgatja az ehhez fűződő tartalmakat. Elengedhetetlen a mindennapi élethez és ahhoz, hogy bizonyos dolgokból naprakészek tudjunk lenni. A dolgozat megírása engem is sok új ismerettel látott el, és mondhatni felnyitotta a szemem bizonyos témákban. Én, aki már beleszülettem az innováció világába és a technika fejlődésében nőttem fel, számos kérdőjel volt bennem mégis az alkalmazások és eszközök használatát illetően.  A dolgozat megírásával még inkább rádöbbentem mennyire fontos is ezeknek a használata, és a tudás birtoklása. A mai pénzközpontú és materialista értékeket képviselő világban fontos, hogy helyén tudjuk kezelni pénzügyeinket és minél átláthatóbban és érthetőbben lássuk azokat, ezekhez nagyban hozzájárulnak a bankok és az innováció adta lehetőségek.