Félelmek és archetípusok a coachingban - Tavasz Mihályné
Az elmúlt években a tudomány és az élet számos területén kezdett felértékelődni az érzelmek szerepe. Napjaink aktuális trendjei szerint azonban az érzelmeknek csak a pozitív, kellemes palettáját igyekszünk megélni (elfojtjuk a kellemetlen élményeket), ami pszichológusok szerint további stressz és feszültség létrejöttéhez vezet.Dolgozatomban alapvetően arra szeretnék rámutatni, hogy a negatív érzelmek tudatosítása, elfogadása, megengedése és megélése az életünkben számos előremutató eredménnyel is járhat, még ha ezt az adott helyzetben olyannyira kétségesnek is gondoljuk.A szakdolgozatban igyekszem az olvasót az érzelmek általános elméleteitől, az érzelmek összetevőin, majd azok funkcióin keresztül eljuttatni a negatív érzelmekig, majd specifikusan a félelem érzéséig. Bemutatom, hogy a negatív érzelmek hogyan jelennek meg a közösségi média felületein, és a Public Agency 2018-as kutatása alapján a magyar munkavállalók életében.Mivel a coaching során az egyik cél az, hogy az ügyfél élethelyzetében valamiféle változás jelentkezzen a coach- csal való beszélgetések hatására, ezért ismertetve a változás folyamatát, majd a tanulási zónákat, láthatóvá válik, hogy személyes fejlődésünknek is alapvető részét képezi a félelem, ezért a menekülés helyett a szembenézést választani a személyiséget érlelő bölcs döntések egyike lehet.Fontosnak tartom elkülöníteni a félelem és a szorongás érzését, ezért az olvasó a dolgozatból megtudhatja a kettő közötti különbséget, valamint azt, hogy a félelem milyen tanult és örökölt (archaikus) elemekből áll.Ezen a ponton kapcsolom össze a félelmeket Carl Gustav Jung pszichológiájával és az archetípusok fogalmával. Jung személyiségelméletének ismertetésével az olvasó megtudhatja, hogyan épül fel, milyen elemei vannak az emberi pszichének Jung felfogásában. A tudatos és a tudattalan lélekrészek milyen további részekre tagolódnak. Itt látszik, hogy az archetípusok (ősképek) a tudattalanban, azon belül is a kollektív tudattalanban helyezkednek el.Dolgozatomban bemutatok egy saját magam által fejlesztett eszközt (coaching kártyát), mely C. G. Jung pszichológiáján, azon belül is az archetípusok fogalmán nyugszik.A dolgozatban bemutatom a kártyák kidolgozásának indikációját, valamint azt, hogy milyen pontokon kapcsolódnak össze a félelmek és archetípusok.Az olvasó megismerheti a kártyák rendszerét, működésmódját, a coaching folyamatába való beillesztés lehetőségét, valamint az egyes lépésekhez javasolt kérdéseket, így akár gondolatban végig tud kísérni egy coaching ülést.Munkámban arra is keresem a választ, hogy milyen egyéni haszonnal járhat az ügyfél számára az, ha tudatosítja félelmeit és egyéni archetípusát egy adott helyzetben.Következtetésként arra jutottam, hogy a félelmek és archetípusok bevonása a coaching folyamatba az alábbi előnyökkel járhat:- negatív érzelem (félelem) tudatosítása, felismerése,- félelem és szorongás elkülönítése,- megoldási lehetőségek bővítése az archetípusok bevonásával,- nézőpontváltás, kibillentés a beszűkült állapotból,- hatékonyabb coping folyamat elősegítése,- önismeret mélyítése (árnyék személyiségrész ismertetése),- teljesebb, hitelesebb, szabadabb élet megélése.Dolgozatom gyakorlati részében bemutatom az eszközzel szerzett tapasztalataimat négy ügyfél esetében, valamint a SWOT- analízis módszerével igyekszem objektíven rátekinteni az eszközre, keresve annak fejlesztendő területeit.Az önrefelexió hozzásegített ahhoz, hogy megértsek bizonyos összefüggéseket magammal kapcsolatban (ebből néhányat megosztok a dolgozatban is) és ezeket a ráeszméléseket beépítve a coaching módszerével történő munkába tudatosabb, hatékonyabb segítővé válhassak.Igyekeztem a dolgozatba belevinni mindazt a lelkesedést, melyet az emberekkel történő munka, azon belül is a coaching gyakorlata iránt érzek. Hiszem, hogy Jung szavaival élve a ,,felemelkedést mindig megelőzi a mélybe való alászállás”, és remélem, hogy dolgozatomból ehhez az utazáshoz kap kedvet és iránytűt az olvasó.