A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház gyógyiszap termék- és technológia fejlesztési tevékenysége és annak eredményességének bemutatása - Vadonné Hegedüs Szilvia
Záródolgozatomban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház gyógyiszappal kapcsolatos tevékenységén bemutatva vizsgálom egy költségvetési szerv innovációs törekvéseit és annak eredményességét. Tanulmányaim során a magánszektorban multinacionális nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások működésén keresztül vizsgáltuk termék- és technológia-fejlesztés folyamatát. Versenyszférában a profitmaximalizálás és kézzel fogható eredmények növelése a cél, amelyhez nélkülözhetetlen a folyamatos kutatás és fejlesztés. De mi van a versenyszférán kívül? Közszférában hogyan valósul meg az innováció? Témaválasztásomban alapját ez adta. Záródolgozatomat három fő részre osztottam. Az első részben a Kórház gyógyiszappal kapcsolatos tevékenység összefoglaló általános ismertetésével indítom, kezdve kialakulása történetétől napjainkig. Bemutatom kialakulását, mint termék és, mint szolgáltatás. Először a gyógyiszapot, mint készterméket amit értékesít, majd a rá épülő gyógyiszapkezelés kialakulását, mint szolgáltatást. Második részében a kapcsolódó tevékenység kutatás-fejlesztés témakörében vizsgálom elsőként a termék gyártásával kapcsolatos technológia fejlesztését, az üzem működésének bemutatása után egy beruházás menetét követve, külön választva a gyártástechnológiát a terméktől. A gyógyiszappal való kezelés, szolgáltatás fejlesztésénél részletesen ismertetem annak teljes eddigi működésével, megújulásának folyamatával. Harmadik fő részében a tevékenység eredményességét vizsgálom pénzügyi szempontból. A beruházások megkezdése előtt készített pénzügyi tervet hasonlítom össze eredmény-kimutatáson keresztül a közben eltelt 5 év távlatában, melyből kiderült mennyire nehéz megjósolni egy beruházás pontos megtérülésének idejét, módját és mértékét. Esetünkben a válasz az intézmény komplexitásában másrészt tevékenység egyediségében keresendő. Majd hasznosítási javaslatokat fogalmaztam meg a Kórház gyógyiszappal kapcsolatos tevékenységének lehetséges jövőjéről. Záródolgozatomban törekedtem rá, hogy az intézmény további tevékenységét csak a témához feltétlenül szükséges tartalommal egészítsem ki. Célja, hogy bemutassa egy egészségügyi intézmény egyik egyedülálló vállalkozási tevékenységét termék- és technológia fejlesztés vonatkozásában.