Termékfejlesztés marketing fókuszú elemzése a Zalaco Zrt.-nél - Király Benita Roberta
Szakdolgozatom a duális képzőhelyem, a Zalaco Zrt. termékfejlesztési technikáit és technológiáját veszi alapul valamint ehhez kötötten 2 termék szemléltetésén keresztül vizsgálom a 21. századi emberek étkezési szokásainak egészségtudatosabb mivoltját. A dolgozat bevezető ágánál végig vezetem az olvasót a 21. századi sütőipari trendeken, azaz, hogy számunkra mi fontos a mai világban fogyasztási szempontból. Nagyon sok kihívásnak kell megfelelnie a mai gyorsuló világhoz alkalmazkodva a sütőipari cégeknek, hogy még inkább ki tudják szolgálni vásárlóikat. Az egészségtudatosság is számottevő szemlélet, hiszen manapság az emberek erre vannak beprogramozva, hogy minél tudatosabban étkezzenek, emellett fontos az alapanyagok összetétele is tehát a természetes alapanyagok is nélkülözhetetlenek már. A termék mellé járó élményeket is egyre felfokozottabban fejlesztik a cégek, hogy egy-egy plusz élménnyel is gazdagodjon a vásárló és akár útközben is tudja a terméket vinni magával. A Zalaco Zrt. egyik legmeghatározóbb ága a gyorsfagyasztott termékek eladásából épül fel. Ezek a termékek nagy tételben, gépek által gyártható, sokkolási technikával és megfelelő hőmérsékleten tartással szintén nagy darabszámban tovább szállítható és értékesíthető. Ez azért is jó technológia, hiszen a szakboltokban bármikor friss termékeket készíthetnek a vásárlóiknak anékül, hogy a reggel kiszállított termékek már délutánra nem tökéletes állapotban kerüljenek eladásra. A dolgozat további elméleti síkjai az innovációmenedzsment és a marketing körül forognak. Ez a két téma nagyon kiemelkedő szempont az ilyesfajta jó cselekedeteknél. Illetve ezeket tovább gondolva a piackutatás és annak kiismerése is elengedhetetlen a cégeknek a további fejlődéshez és innovatív megoldásokhoz. Ezeket lehet több jellemző alapján is bontogatni pl.: demográfiai, földrajzi, termékhasználat alapján illetve magatartás alapján. A célcsoportképzés után a pozicionálás következik, majd a cég márkáját körbe ölelve új termékek és szolgáltatások megalkotása a végcél. A márkázás azért is fontos, hiszen sok vásárló számára presztízs kérdés, hogy kitől vásárolnak. A termék megalkotása után fel kell mérni, hogy az mennyire lesz versenyképes és ennek mérése után következik a legizgalmasabb rész a gondolati síkok valóvilágba történő áttelepítése, a termékfejlesztés. Ennél a szakasznál nagyon sok folyamaton végig mennek az adott termékek, hiszen cél a tökéletes és vásárlóbarát termék megalkotása. A termékfejlesztés gyakorlata a Zalaco Zrt.-nél a következő: Tervezés, Fejlesztés tervezés, Vevői igények összegyűjtése, Döntéshozatal a fejlesztésről, Információk gyűjtése, Adminisztráció, Információk átvizsgálása, Alapanyagok beszerzése, specifikumok összegyűjtése, A termék előállítása, Termékszemle, A fejlesztés lezárása sikeres termék esetén, Bevezetés a kereskedelembe, Feedback A dolgozat további részébe két termék egy „sima” sajtos stangli és egy teljes kiőrlésű egészségesebb croissant terméket vizsgálok a cég eladási adatai alapján arra a kérdése választ keresve, hogy egészségesebben választunk-e a különböző pékáruk közül avagy nem. Az eladási adatokat lebontottam TOP lista alapján, szaküzleti eladásokra és kis vevők által megvásárolt adatokra. Ezek feltárása után konklúzióként levontam, hogy inkább az ízélményekre megyünk még, mint az egészségesebb alternatívákra. Ez az eredmény mind az árakból illetve a termékösszetételének, minőségének ötvözetéből jön ki. A sütőipari cégeket végül a koronavírus szempontjából is megvizsgáltam, hogy mennyire befolyásolta a járvány a vállalat sikerességét. A vásárlási idősávot leszámítva ez a legjobban túlélő iparág ebben az évben. Végül, de nem utolsó sorban pedig a Zalaco jövőjére is kitértem, ami nem más lenne, mint a további fejlődés és innovatív szemléletmód, valamint Vezérigazgató úr régóta dédelgetett tervének megvalósítása: a tőzsdére történő belépés, ami az általa hozott plusz tőke miatt még tovább szárnyalhat a vállalat a jövőben, mind terjeszkedés, mind fejlesztés alapján.