Digitális forradalom a könyvelés és adózás területén - Kalamár Ramóna
Az évek során a technikai változások, a digitalizáció folyamatosan elérte életünk minden területét, ez alól nem képezett kivételt egyik gazdasági szektor sem, mint például a számviteli terület. Így a könyvviteli szolgáltatást nyújtók munkájára is jelentős hatással van a digitális fejlődés. Úgy gondolom, könyvelőként fontos a proaktív hozzáállás ezen a területen is, hiszen, ha ki tudjuk aknázni a digitalizáció adta lehetőségeket, a fejlődés útján indulunk el. Az elmúlt pár évben sok olyan felvetéssel lehetett találkozni, miszerint lesz-e szükség könyvelőkre a jövőben? A technológia fejlődésével lesz-e még olyan feladat, amit el tudnak végezni? Szerintem ez napjainkban már nem kérdés, hiszen jelen pillanatban is számos változáson megyünk keresztül, folyamatosan tanulunk és alkalmazkodunk, a mindennapjaink átalakultak. A hangsúly nem azon van, hogy kevesebb az elvégzendő feladat, hanem leginkább a feladatok átalakulásán van. Az új rendszerek használatával olyan munkafolyamatokat hagyhatunk magunk mögött, mint például az adatrögzítés és egyéb monotonitástűrést igénylő feladatok, amelyek mellett nehezebben jutott idő a kreatívabb, szakmai tudást igénylő feladatokra. Amellett, hogy az időigényes feladatok egy részét elvégzik helyettünk az új könyvelőprogramok, ezeknek a programoknak a használatát meg kell tanulni, gyakorlatot kell szerezni, ami szintén időt vesz igénybe, tehát a digitális átállás első pár évében lehetséges, hogy ugyan annyi időt kell áldoznunk a programok tesztelésére és begyakorlására, mintha a régi bevált módszer szerint végeznénk a munkánkat. Viszont, ha hosszú távban gondolkodunk, megtérülhet ez a sok befektetett plusz energia. Ezeket a digitalizációval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat mutattam be kollégáim és saját tapasztalataimon keresztül. Gyakorlati tapasztalataimat könyvelői munkám során szereztem és ez motivált, hogy a témában mélyebb ismereteket szerezzek. Azért választottam ezt a témát, mert nagyon is aktuálisnak gondolom, hiszen nap mint nap szembesülünk újításokkal szakmához kapcsolódó programok kínálatában és az adóhatóság részéről egyaránt és szerettem volna egy átfogó képet alkotni ezekről a változásokról kezdetektől napjainkig. Dolgozatomban több korszakot átívelően mutattam be a könyvelői és hozzá kapcsolódó technológiai változásokat, a szakma minden korszakban megtalálta azokat az eszközöket, amelyeket kellőképpen előnyére tudott fordítani. Valóban jelentős változások előtt és alatt állunk, de úgy gondolom, hogy ez úgy, mint ahogy több ezer év alatt, nagy mértékű átalakulást fog eredményezni, de nem a szakma eltűnését. A mondás úgy tartja, hogy egy jó könyvelő aranyat ér, és szerintem, ha más nem is, ez változatlan marad. Véleményem szerint, különösen a kisebb vállalkozásokat kiszolgáló könyvviteli szolgáltatást nyújtóknak érdemes kihasználni a digitalizáció adta lehetőségeket, amelyekkel a manuális, időigényes feladatokat minimalizálhatják, az ezzel felszabaduló munkaidőt pedig például ügyfelekkel való egyeztetésekre, vevői és szállítói rendezetlen tételek ellenőrzésére, pénztár egyeztetésére, adófolyószámla egyeztetésre, továbbá szakmai feladatokkal tölthetik ki. Emellett pedig olyan tevékenységi körökkel érdemes bővíteni a szolgáltatási palettát az ügyfelek számára, mint például üzletviteli tanácsadás, pályázati tanácsadás, pénzügyi tanácsadás. A könyvelők tanácsadói és elemzői szerepük előtérbe kerülése miatt pedig úgy látom, hogy pályakezdőknek érdemes elmélyíteni tudásukat az adózás, kontrolling területén, kiegészítésnek pedig hasznos lehet az informatikával is foglalkozni.