A Zala-Cereália Kft. brojler integrációs rendszerének vizsgálata - Baki Bálint
A világon folyamatosan növekvő népesség miatt az élelmiszerpiac is folyamatosan növekszik. Az élelmiszerpiac fontos résztvevői a állattenyésztők, hústermelők. A világ egyik legnépszerűbb húsfajtája a baromfihús, ezek közül is a csirke, brojlerhús. Kedvező élettani tulajdonságai miatt sokan fogyasztják. Az Európai Unió az EU tagállamokra súlyos szabályozásokat vet ki annak érdekében, hogy a fogyasztók a legjobb minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá. A szabályozások azonban gyakran nehéz helyzetbe sodorják a gazdálkodókat, az EU-n kívülről érkező alacsonyabb előállítási költségű, emiatt alacsonyabb árfekvésű csirkehússal szemben. Habár léteznek különböző vámok ezekre a termékekre, egyéb ipari lobbik miatt az Unió kedvezményeket ad, hogy az itt készült termékeket értékesíteni tudják az EU-n kívül. A szabályok kontrollálják az egész termelést egészen a keltetőktől a csomagolásig. Az egyik legnagyobb brojlerhizlalásban és pulykahizlalásban érdekelt cég a Dunántúlon a nagy múltú Zala-Cereália Kft., amely foglalkozik többek között takarmánykeveréssel és malomiparral. Malomipari termékeiket széles körben értékesítik különböző kiszerelésekben, boltoktól egészen nagy sütőipari vállalatokig. Takarmánykeverő üzemük folyamatos működését az integrátori tevékenységén keresztül biztosítják. A cég minden téren folyamatos fejlesztéseket hajt végre annak érdekében, hogy partnereit a legmagasabb szinten tudja kiszolgálni. A növekedés során mindig a legmodernebb technológiákat választják és mellé kevesebb, de képzettebb szakembert alkalmaznak. Eredményességben a cég bíztató számokat ér el, habár integrátori tevékenységéből adódóan nagyon magasak a kintlévőségek, ez az ágazat sajátosságának tudható be. Folyamatosan tud nyereséget termelni és a magyar tulajdonosok ezt az eredményt a cég további fejlesztéseire fordítják. A Zala-Cereália által üzemeltetett vertikális integrációban összesen 23 gazdálkodó vesz részt, illetve a cég rendelkezik saját pulyka és csirkehizlaló telepekkel, amelyeket más cégekkel üzemeltet. Évente átlagosan 3 millió csirke és 1 millió pulyka telepítésére kerül sor a cég felügyelete alatt. Az integráció keretein belül a gazdálkodók számos anyagi és szakmai segítséget kapnak a Cereáliától, amellyel fenn tudják tartani termelésükben a megfelelő mennyiséget és minőséget. Vertikális integrációk nélkül napjainkban a termelés nagyon nehezen működne, nem csak az ágazat szétdaraboltsága miatt, hanem azért is, mert az integrátorok biztosítják a húsfeldolgozók számára a folyamatos alapanyagot. Integrációk nélkül magasabbak lennének az árak, romlana a minőség és nem lenne folyamatos az ellátás. A baromfihízlalás nem túl magas nyereséghányada miatt, az integrátor esetleges anyagi nehézségek esetén is segítséget tud nyújtani, vagy abban az esetben, ha gazdálkodó technológiát fejlesztene. A megfelelő technológia használata elengedhetetlen a gazdálkodás során, hosszútávon nem várt súlyos anyagi terhektől mentesíti a vállalkozókat. Ugyanilyen fontos a megfelelő szaktudás is a gazdák részéről, ezért folyamatos szaktanácsadással is segít az integrátor. A folyamatos minőség és mennyiség biztosításához elengedhetetlenek az alábbi tényezők, technológiai rendszer, megfelelően kialakított baromfitartó telep, hőmérséklet, páratartalom, telepítési sűrűség, világítás, jó minőségű takarmány, fertőtlenített víz és nem utolsó sorban az alom.  A Zala-Cereália Kft. számos szövetség és kamara tagja Magyarországon az elért sikereiknek köszönhetően. Ebből kifolyólag folyamatosan értesülnek a legfrissebb hírekről, elnökségi tagjaiknak van beleszólásuk az iparágat érintő döntésekbe, emiatt érdekeiket is könnyebben érvényesítik.