A pandémia okozta nehézségek a vállalkozások életében - Bekő Virág
Dolgozatom témájául a 2020-as év pandémiájának gazdasági oldalról történő vizsgálatát választottam, és célkitűzéseim közé tartozott, hogy rávilágítsak a magyar nyelvű kockázatkezeléssel foglalkozó szakkönyvek irodalmának ezen a téren felmerülő hiányosságaira, illetve arra, hogy mennyire fontos ezzel foglalkozni, és mennyire sürgető a kérdés. A rövid történelmi áttekintésem során szemléltettem és bizonyítottam, hogy a járványhelyzetek fenyegetése növekvő tendenciát mutat, ami hangsúlyozza a téma fontosságát. Történelmi példáim rámutattak arra, hogy a rugalmasság a kulcsa a fennmaradásnak. Végeztem saját primer kutatást, mely két fő szálon vizsgálta a hatásokat: az MKB bankban eltöltött gyakorlati időm alatt tapasztalt akciókat és reakciókat, emellett vizsgáltam a hatásokat a vállalkozások oldaláról. A problémák megismeréséhez egy kérdőívet állítottam össze, illetve egy interjú keretében kaptam segítséget az egyes hatások még részletesebb megismeréséhez. Bár a kérdőívem csak a hazai és főként nyugat-magyarországi cégek helyzetét vizsgálta, nemzetközi kitekintéseim rámutattak ezen óvintézkedések mulasztásakor bekövetkező világméretű károkra, úgy mint GDP csökkenés, turizmus visszaesése és a közlekedés megbénulása, mely hatások jelenvoltak a világ minden pontján. A negatív hatások mérséklésére hazánkban jelentős mennyiségű állami intézkedések történtek, emellett néhány Bank és más intézmények is próbálták a helyzet hatásain javítani. Kérdőívemben az elszenvedett károkon felül igyekeztem információkat szerezni arról, hogy a milyen segítségre lenne szükségük a vállalkozásoknak, páran pedig azt is megosztották velem, hogy a jelenlegi intézkedések milyen módon nyújtottak segítséget, vagy épp milyen hiányosságaik voltak. Válaszaik rámutattak a megoldási lehetőségekre, melynek alapja a fizetőképességük javítása, likviditási nehézségek kisimítása. Erre több megoldást találtak, és alkalmaznak jelenleg is: gyorsított hitelbírálat, egyszerűsödött szerződéskötések, és bankköltségek csökkentése. A legnagyobb teher a vállalkozások vállán a bérek terhei, melynek csökkentése, vagy akár teljes elengedése tudna segíteni helyzetükön, de jó megoldás lehet a könnyen lehívható áthidaló hitelek nyújtása, és hitelkeret bővítése is, illetve az állami támogatások körének kiterjesztése. Összefoglalómból talán látható, hogy sok mindent kell még tennünk gazdaságunk működésének fenntartása érdekében. Most alakítani az üzletpolitikán a jövőbeni alkalmazkodóképességünk elősegítése érdekében mindenképp kifizetődő és majdnem hogy kötelező. Jó szervezettséggel és együttműködéssel, az akcióink következményeinek folyamatos monitorozásával csak idő kérdése a megfelelő módszerek megtalálása, amivel az ilyen és hasonló válsághelyzeteket kezelni lehet.