Merjünk nagyot álmodni? Tudatosság és a véletlenek szerepe egy vállalkozás növekedésében - Farkas Rebeka
Az elmúlt évek kutatásai nyomán megállapítható, hogy a vállalkozások számára az életpálya alapú elemző rendszerek egyre inkább megalapozott és segítőkész eszköznek bizonyulnak. A vállalatnövekedési és életciklus modellek bemutatják a vállalkozások egyes életszakaszainak sikertényezőit, jellemzőit, problémáikat és az esetleges megoldásokat is. Ámbár szerintem megbízhatóságuk kérdéses, hisz sok tényező és nehezen számszerűsíthető tulajdonság mentén jellemzik az egyes fejlődési szakaszokat, ami miatt a vállalatok fázisokba való besorolása körülményes feladat. Azonban, ha ezt sikerrel oldják meg egy adott vállalat esetében, a növekedési modellek kiváló segédeszközt jelenthetnek a vállalat vezetői számára. Jávor István szerint: Az életpálya helyett gyakran beszélünk a vállalkozás életciklusáról vagy életciklusairól, mivel megfigyelheti az is, hogy a vállalkozások nem folyamatosan fejlődnek, hanem időnként fellendülnek, időnként stagnálnak vagy éppen visszaesnek. 1989-ban mikor Szabadics József megalapította vállalkozását nem sejtette, hogy körülbelül 30 év alatt Magyarország minden pontján ismerni fogják a Szabadics nevet. Már lassan a határon túl is ismerik, tekintve, hogy terjeszkedik a vállalat a szomszédos országok irányába. Egy vállalati életút során rengeteg tulajdonosi, menedzseri döntést kell meghozni. Vajon e döntések mennyire voltak tudatosak? Mekkora a növekedésben a véletlenek szerepe? Kutatásomban ezekre a kérdésekre választ kapunk. Dolgozatomban elemeztem a szakirodalmat, az életciklusmodelleket és a családi vállalkozások egyedi tulajdonságait és ezt összevetettem a cég gyakorlatával.