Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházások elszámolási sajátosságainak bemutatása a Pylon-94 Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft-nél - Horváth Aliz
Szakdolgozatom témájának az Európai Unió által támogatott pályázatok sajátosságainak bemutatását választottam a Pylon-94 Kft-nél. Dolgozatom két fő részre bontható. Az első részben, mely elméleti alapokra épül bemutatom a pályázati és támogatási rendszereket mind európai uniós, mind magyarországi viszonylatban, valamint a pályázatok sajátosságait. Ezt követően a vállalat bemutatása következik, ahol a féléves szakmai gyakorlatomat töltöttem. A történeti áttekintés mellett kitérek a tevékenységének, piaci helyzetének bemutatására, szervezeti formájára. Mivel a vállalkozás gyártási tevékenységet végez, ezért fontosnak tartottam az elmúlt 3 év befektetett eszközeinek, azon belül a tárgyi eszközök szerkezetét szemléltetni. Ezután a beruházások általános jellemzőit, céljait, kockázatait, finanszírozási módokat vizsgáltam meg, végül a vállalkozás beruházási mechanizmusát. A második rész már a konkrét GINOP-1.2.3-8-3-4-16. pályázat gyakorlatban történő megvalósulását tartalmazza a beruházási tervtől kezdve az előkészítésen át a megvalósításig. A vállalkozás belső dokumentumainak segítségével a pályázási folyamatokhoz kapcsolódó, kötelezően benyújtandó szerződések, mellékletek, jelentések tartalmát, kötelező elemeit kellő részletességgel sikerült bemutatni. Szakmai gyakorlatom során megismerkedhettem az Infor COM alkalmazott vállalatirányítási rendszerrel és az Infor FINANCE pénzügyi-számviteli szoftverrel, melyek a vállalati működést, erőforrás gazdálkodást támogatják, hozzájárulnak a vezetői döntésekhez szükséges adatok, információk szolgáltatásához, továbbá a pénzügyi elszámolásokhoz, könyvelési folyamatok végrehajtásához. Végül a GINOP-1.2.3-8-3-4-16. pályázat hatásait számszerűsítettem a vállalkozás tevékenységére vonatkozóan, kiemelve az üzemi eredmény, valamint a létszám alakulását. A beruházás keretében beszerzett eszközök segítségével sikerült a vállalatnak megvalósítani a kitűzött céljait, azaz az alvállalkozók kiváltását, a kapacitás- és hatékonyságnövelést, továbbá az önköltségcsökkenést.