Számlakezelési folyamatok a Flex Nyugat-magyarországi Ipari Parkjában - Horváth Cintia
Kutatásom céljaként tűztem ki, hogy bemutassam a Flex nemzetközi és hazai helyzetét, illetve a cég stratégiáját és küldetését. Részleteztem a magyar ipari parkjait, különös tekintettel a Nyugat magyarországi Ipari Parkra. Itt kitértem a beszerzés elméleti sajátosságaira, majd a WHIP szinten alkalmazott stratégiákra és a legfrissebb tendenciákra, melyek egyre inkább elterjednek és teret hódítanak maguknak. Ezt követően a dolgozatom fő témáját kezdtem jobban körül járni, a cégnél alkalmazott számlakezelési eljárást, mely egy összetett folyamat. Igyekeztem minden eshetőséget feltárni és megmagyarázni, illetve leírni az esetleges kimeneteleket. Kitértem a különböző számla kifizetési módokra, mivel nagyon sokféle payment term van érvényben a Flexnél. Ezt részleteztem és bemutattam minden lehetséges opcióját. Fontosnak tartottam, hogy az outsourcingról is szót ejtsek, mivel ez jelentősen a mindennapokba épül egy ekkora multinacionális vállalat esetében. Végül rátértem a dolgozat során felmerült észrevételeimre. Jelzéseim és javaslattételeim 5 fő területi egységre bonthatók. A jóváhagyási mátrix, a katalógusos rendelés, az EDI és a First Business Post rendszerek preferálása, a kizárólagos forgalmazói nyilatkozatok, valamint az automatizált rendelési folyamat lehetősége. Témafeldolgozásom során igyekeztem minden lehetséges forrásból tájékozódni. A témába vágó szakkönyvek, az ide kapcsolódó különböző internetes források böngészésével igyekeztem látóköröm szélesíteni. Észrevételeim elsősorban olyan területekre irányulnak, melyeken véleményem szerint jelentős optimalizáció érhető el, ha megfelelő hozzáállással újra átgondoljuk azok működését. Elég itt csak a kizárólagossági nyilatkozatokra gondolnunk. Ezek nagyban könnyítik a folyamatok gördülékenységét. Egyszeri munkával a későbbiekben csökkenthető az ezzel töltött munkaórák száma. Ez a szemlélet követendő tendencia sok esetben. Hiszen így megszüntethető a munkaerőforrás pazarlása és gyorsíthatók a folyamatok. Ez a komplex gondolkodás a jövőre nézve a kulcsot jelentheti a fejlődés felé, mely nélkül a növekedés nem borítékolható. Igyekeztem a rendszerszintű gondolkodásmódot alkalmazva megfelelőképp áttekinteni a folyamatot és a kellő következtetéseket levonva javaslatokat tenni az optimális működésre vonatkozóan.