Mikro- és kisvállalkozások támogatása a Zalaegerszegi Inkubátorház és Innovációs Központ által - Horváth Judit
A vállalkozásfejlesztés egyik eszköze az inkubáció. A kkv szektor a gazdaságban kulcsszerepet tölt be, ezáltal támogatásuk kiemelten fontos. Az inkubáció, inkubátor és ipari park fogalmak hazánkban szorosan összekapcsolódnak. A fogalmi háttér nem egységes, azonban a nemzetközi meghatározások követése hozzájárulhat a definíciók egységesítéséhez. A szakirodalmi áttekintés segítségével ismertettem a dolgozatomban a fogalmakat, valamint az egyes típusok jellemzőit. Az inkubáció magyarországi történetére is kitértem. Az ipari park fogalom meghatározásaiban közös, hogy a gazdasági tevékenységek és azok kiszolgáló rendszerei területileg koncentráltak. Az ipari parkok eltérő alapfunkciói lehetővé teszik több típus elkülönítését. Az alapvető funkciók tükrében megkülönböztetünk tudományos parkot, technológiai parkot, kutató parkot, üzleti parkot, innovációs központot, valamint üzleti inkubátor központot. Az ipari parkok további közös jellemzője, hogy magas szintű hozzájárulásra képesek infrastruktúra és szolgáltatások tekintetében egyaránt. Az inkubáció olyan folyamat, amely a kkv-k támogatására szolgál. Az inkubátor egy olyan terület, ahol induló vállalkozások koncentrálódnak egy meghatározott területen, az Európai Unió 1990-es meghatározása alapján. Tágabb értelemben a vállalkozásokat támogató szervezetek és intézmények hálózata is inkubátornak tekinthető81. Különböző szempontok alapján csoportosíthatóak az inkubátorok. Szempont lehet az inkubátorház által nyújtott szolgáltatások száma, a stratégiai cél, a gazdasághoz és a piachoz való viszony szerint, valamint a létrehozó cél. Kutatásom középpontjában a Zalaegerszegi Inkubátorház és Innovációs Központ áll. Dolgozatomban összefoglaltam a beruházás, és a szolgáltatások jellemzőit. Továbbá az üzemeltetéssel kapcsolatos tulajdonságról is írtam, mint a munkakörök, bérlemények díjának alakulása, kapacitás és kihasználtság változása, valamint az eredmény alakulása a legutóbbi lezárt három üzleti évben. Kérdőívek és interjúk segítségével gyűjtöttem adatokat, amelyeket elemeztem és következtetéseket fogalmaztam meg. Az alábbi kérdésekre kerestem a választ: 1. Milyen módon lehetne javítani az inkubátorház ismertségén? 2. Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a Zalaegerszegi Inkubátorház betelepült vállalkozásai? Milyen jó gyakorlat alakítható ki (pl. pandémia idején)? 3. Milyen lehetőségekkel bővíthető a Zalaegerszegi Inkubátorház szolgáltatási palettája?