Állami tulajdonú vállalatok működése a piacon - Kocsis Barbara
Szakdolgozatom a Zalaerdő Zrt. 5. számú Erdészetének működéséről és felépítéséről írtam. A Zalaerdő Zrt. állami tulajdonú gazdasági vállalat, amely már több éve sikeresen működik a piacon. Összesen 5 egysége van, ezek közül én a gyakorlatomat a Zalaegerszegi Erdészetnél töltöttem. Célom az volt, hogy bemutassam az egység és a központja kapcsolatát, valamint a társaság állami szabályozását. Dolgozatom 10 fejezetből áll. Az első fejezet tartalmazza témaválasztásom indokolását, miért ezt a vállalatot választottam gyakorlati helyemnek. A második fejezetben bemutatom, hogy a társaság milyen változásokon ment keresztül, jelenlegi szervezeti formájáig. A következő fejezetben ismertetem a vállalat szervezeti felépítését. Itt először a központ struktúráját mutatom be és ezután térek ki a gyakorlati helyemére is. A negyedik fejezetben a számvitel-politika szerepével és törvényi szabályozásával folytatom elemzésem, a szakirodalom segítségével. Ezt a részt, azért tartottam kiemelten fontosnak, mert a vállalatoknak ezeket a szabályokat figyelembe véve kell kialakítaniuk saját szabályzataikat és ez alapján kell működtetniük szervezetüket. Az ötödik fejezettől kezdődően a kilencedik fejezetig részletesen kitérek az egység gazdasági tevékenységinek bemutatására. Először, a foglalkoztatás szerepét és az erdészet adminisztratív feladatait ismertetem. Az adminisztratív feladatainál a be és kiléptetésekkel kapcsolatos teendőket, a bérszámfejtéshez szükséges adatok rögzítésének munkáit és a munkavédelmet mutatom be. Ezután az egység könyvelőinek teendőivel folytatom. Ennél a résznél az erdészetnek számláinak rögzítési feladataiba, nyilvántartásainak vezetésébe, az EKÁER szám igénylésébe és a leltározási tevékenységbe engedek betekintést. Végül a házi pénztár működésével és a pénztáros kötelezettségeivel zárom az elemzésem. A vizsgálataim során megállapítottam, hogy melyek azok a feladatok, amiket a központ végez el és melyeket az egység. A tevékenységek kivitelezése az erdészeteknél zajlik a központi irányítás és ellenőrzés alatt. Az utolsó fejezetben összegeztem tapasztalataimat és néhány hasznos tanáccsal láttam el a vállalatot. Javasoltam neki, hogy szervezzen még több programot, ami a környezettudatosságra neveli az embereket. Továbbá munkavállalói számára visszaadnám a béren kívüli juttatásokat és megnövelném az erdészet igazgató beszerzésekre, kifizetésekre fordítható keretét. A megnövekvő keret lehetővé tehetné, hogy a vállalat felgyorsítsa problémamegoldó képességét.