A Red Bull Hungária Kft. ellátásilánc menedzsmentje - Kőteleki-Szatmári Anett
Az utóbbi időszak az üzleti világban is számtalan változást hozott. Az áru, a befektetések és a munkaerő szabadabb áramlása és egyenetlen eloszlása kiélezetté tette a piaci helyzetet. A gazdasági társaságok a sikerességük és a piacképességük növelése miatt saját állományaikon belül, amit csak tudtak optimalizáltak. Stratégiai döntés lett az értékláncok átgondolása, amely az értékteremtő folyamatok alapjaira épülve, újra tervezésre késztette az integrált logisztikai feladatokat és azok kiszervezési lehetőségeit. Mára már nem csak a vállalatok versenyhelyzetéről beszélhetünk, sokkal inkább több, vállalatok egységén keresztül működő ellátási láncolat egészének teljesítményeiről. Hiszen az ellátási lánc, avagy ,,Supply Chain” a vállalatok értékláncainak összefonódása, összekapcsolódása, egészen a szállító beszállítójától, a gyártáson keresztül a kereskedelemig, hogy célját elérve a végső fogyasztóig juthasson, igényeit a legmagasabb fokon kielégítve. Ahhoz, hogy ez optimálisan megvalósulhasson, az összefonódó ellátási lánc részeinek függőségi viszonya arra sarkall minden részfolyamatot, hogy a saját szintjén a legtöbbet nyújtson s ez által segítse a fogyasztói igények kielégítését. A részláncok összehangolását, irányítását, folyamatainak tökéletesítését a ,,Supplay Chain Management”-en keresztül tudták a vállalatok kezelni. Mindez a logisztika alapjaira építkező új irányzat, melynek ideája az integráció és racionalitás értékrendjének szabályok közé helyezése. A méretgazdaságosság felé irányuló törekvések lehetőséget adtak a vállalkozások számára, hogy az ez idáig használt vertikális folyamatok után alkalmazhassák a horizontális integráció adta lehetőségeket is. Míg a logisztika, feladatai során funkcióira összpontosított, addig az ellátásilánc-menedzsment már a folyamatok egészét vizsgálja. Aztán ezeket ,,újra gondolja” úgy, hogy az egész láncolat ez által költséghatékonyabban működhessen, egy magasabb szolgáltatási szint eléréséért. Az ellátásilánc-menedzsment, láncolatában résztvevő partnereit ajánlatok és tárgyalások sorozatán keresztül jelöli ki, hosszútávú stratégiai partnereket keresve. Beszerzési folyamatelképzelésének középpontjában az innováció, minőség, a szolgáltatás és az ár szerepel, a legmagasabb értékteremtési cél elérése miatt. A szállítások a megbízhatóságon és a rugalmasságon alapulnak az ellátásilánc-menedzsmentben. A pontos és naprakész adatok megszerzésével, pedig biztosította a készletszintek csökkentésének menetét is. Manapság, a felgyorsult világszemlélet tükrében ezek csak kiinduló pontok az ellátásilánc-menedzsment értelmezésében. Ha naprakészek szeretnénk lenni az innovatív vállalatok integrálási rendszerében, tudnunk kell, hogy egy bővebb értéklánc elérése felé kell törekedni, amely körül öleli ezen folyamatok megalapozását is. Így rávilágíthat a kutatás-fejlesztés, a termék vagy szolgáltatás tervezésének és döntés előkészítési folyamatok koordinálási szerepének fontosságára, kiaknázási lehetőségeire is. Az ellátásilánc-menedzsment elsődleges feladata a végfelhasználók elvárásainak a megismerése, megértése, kielégítése, ezen felül a vállalatok működésének optimalizálása révén minél nagyobb érték teremtése. Az ellátási lánc minden egyes részének úgy kell működnie, hogy ez által kielégítse a végső fogyasztó igényeit. Az ellátásilánc-menedzsment tehát egy olyan üzleti stratégiát testesít meg, mely értékteremtő folyamatok megvalósulása során, az ellátási lánc teljes egészét átfogó optimalizációja révén biztosítja a vállalatok versenyképességét és piaci versenyelőnyét.