Vállalati növekedés az OTP Bank hitelei által - Mencigár Dóra
Szakdolgozatom témájának a vállalati hitelezést választottam. A dolgozat elején összefoglaltam, hogy miről fog szólni a dolgozat, a tárgyalás részében kifejtettem az egyes témákat. A témát igyekeztem kellő alapossággal körbe járni. Először meghatároztam, hogy ma Magyarországon mik jellemzőek a KKV szektorra, mennyiben járulnak hozzá a GDP-hez, hány főt foglalkoztatnak, mely gazdálkodási formák tekinthetőek annak a jogszabály szerint. Fontos szempont egy vállalkozás életében, hogy területileg hol található, ezért elemeztem a Nyugat-Dunántúli gazdasági, demográfiai helyzetet. Ezt követően arról értekeztem, hogy milyen a magyar vállalkozásoknak a hitelfelvételi trendje, mennyi a beruházások aránya, mennyire piacképesek a szervezetek. Hazánk az Európai Unió tagja, ezért a következő fejezetben az Európai Unió 2014-2020-as tervét fejtettem ki, ami a támogatási rendszereken keresztül széles körű lehetőségeket kínál a gazdasági társaságoknak. A negyedik fejezet arról szól, milyen lehetőségei vannak egy cégnek, ha forrásra van szüksége, ami lehet belső vagy külső. Ezután szó lesz a bankokról, hogy a vállalkozások milyen tevékenységeket végeznek el a bankjukban, mennyire szeretik az elektronikus csatornákat. Az OTP Bank Nyrt-nél dolgozok, több, mint két éve, ezért természetes volt, hogy a bank által nyújtott hitelek lesznek fókuszban. Többféle terméket kínál a KKV szektor számára, amiket részletesen kifejtek, nem csak a piaci konstrukciókat, de a támogatott hiteleket is. Összehasonlítom a hazai fontosabb pénzintézeteket mérlegfőösszeg és egyéb szempontok alapján. Végül az elméletet bizonyítom gyakorlati példán keresztül: egy építőiparban tevékenykedő cég fiktív beruházást valósítom meg támogatott és piaci hitelből. A teljes képhez hozzátartozik, hogy milyen az építőipar mai helyzete országunkban, ezért arra a témára is kitérek, valamint a cég legfontosabb mutatószámaira, és hogy mennyire életképes. Végül a dolgozatban írtakat összegzem, megválaszolom a bevezetésben feltett kérdéseket.