A Landa Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése a beszámolók adatai alapján - Németh Barbara
Napjaink rohanó világában, a globális piacgazdaság korában, úgy vélem elengedhetetlen segítséget jelentenek a vállalkozás döntéshozóinak számára azok a vizsgálatok és tanulmányok, amelyek a vállalat belső adatainak elemzését részletesen is tartalmazzák. Ezért választottam szakdolgozatom témájául a Landa Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmi helyzetének alakulását. Habár klasszikus témakörnek számít az általam választott téma, véleményem szerint mégis valós értéket képezhet a társaság vezetőinek számára a jövőbeni kérdéseket illetően. Az elemzések tájékoztatást adnak a jelenlegi működés eredményességéről, valamint feltárhat esetleges hibákat is a tevékenység folytatása során. A szakdolgozat megírásával fő célom volt, hogy a vizsgált időszakra, tehát négy évre visszamenőleg, a mérleg és eredménykimutatás adatainak átfogó vizsgálatával hozzájáruljak a későbbi fejlesztéseket, a gazdasági növekedést illetően, támogatva a vezetőséget a jövőbeni döntéseik meghozatalának érdekében. A téma feldolgozása során közelebb kerülhettem a tanulmányaim alatt megszerzett ismeretek gyakorlatban való elsajátításához. Dolgozatom második fejezete áttekintést ad a témához szorosan kapcsolódó releváns szakirodalomról, ismerteti a számviteli beszámoló szerepét és tartalmát, a számviteli törvény ide vonatkozó paragrafusait, a gazdasági mutatók elemzésének szükségességét. A Landa Kft. egy közel 30 éve sikeresen működő vállalkozás, amelynek fő profilja elsődlegesen gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem, ugyanis 2000 óta a vállalkozás üzemanyagtöltő állomások létesítésével foglalkozik. Kezdetben családi vállalkozásként indult, ma már egy Kft. méretű gazdasági társaságról beszélhetünk, amely folyamatos beruházásai révén több mint hat milliárd nettó árbevételt realizált az utolsó lezárt üzleti évében. A szakirodalmi feldolgozás után primer kutatásom keretében mutattam be a cég történetét és ismertettem számviteli politikáját. A társaság részletes elemzését, a vállalkozás vagyoni helyzetének átfogó vizsgálatával kezdtem. Segítségével következtetéseket vonhatunk le az eszközök összetételére, a saját források arányára és a vállalkozás kötelezettségeire is. A társaság fő tevékenységének a számottevő a tárgyi eszköz igénye, ezért a befektetett eszközök nagyobb hányadát a tárgyi eszközök alkotják, ennek oka elsősorban a beruházások megvalósításában keresendő. A vállalkozás forgóeszközeinek arányában csökkenés mutatkozott, amely visszavezethető a megfelelő készletgazdálkodásra és a csökkent követelések arányára, ez pedig kedvezően hat a vállalkozásra. A forrás oldal elemzésénél látható, hogy a vállalkozás biztos lábakon áll, eredményét visszaforgatja a tevékenységbe. Eszközei egy részét saját forrásból fedezi, amíg a likvid eszközeire a rövid lejáratú kötelezettségei többszörös fedezetet biztosítanak. A pénzügyi helyzet elemzése során a vállalat likviditását és adósságállományának alakulását vizsgáltam. Összességében bebizonyosodott, hogy a vállalkozás kiegyensúlyozott likviditással rendelkezik, és az adósságállományt tekintve is a mutatók értekei kedvezőnek ítélhetők meg. A vállalkozás hosszú lejáratú hitelei indokoltak, amelyek folyamatos nyereséget eredményeznek a beruházások révén. Az eredménykimutatás adati rendelkezésemre álltak, hogy a vizsgálat során részletesen áttekinthessem a jövedelmezőséget és a hatékonyságát befolyásoló tényezőket, valamint az eredményt. Összességében megállapítható, hogy a vállalkozás jövedelmező és sikeres tevékenységet folytat, egy dinamikus fejlődő vállalkozás, amely remélhetőleg a jövőben is fenn tudja tartani ezt a növekvő tendenciát.