A kreatívkerék a coachingban - Nagy Zsófia
„Utólag minden kreatív ötlet logikusnak tűnik, különben nem tartanánk értékesnek. Őrült gondolat maradna - legalábbis addig, amíg a régi paradigmákban gondolkodunk. Mivel az ilyen ötletek visszatekintve "logikusak", mindig azt képzeljük, hogy pusztán logikai úton, kreativitás nélkül is el lehetne jutni hozzájuk. Ez egy meglehetősen elterjedt tévhit.” (Edward de Bono). Szakdolgozatomban bemutattam az életkerék „továbbgondolt” verzióját, a kreatívkereket, és annak alkalmazásának lehetőségeit. Vizsgáltam létjogosultságát a coaching folyamat különböző szakaszaiban. Az eszköz roppant egyszerűen elkészíthető, ha éppen nem lenne kéznél egy előre elkészített sablon sem kell kétségbe esnünk. Egy kreatívkerék „kivitelezéséhez” nem kell más, mint toll és papír. No meg a coachee hajlandósága egy kis játékra és rajzolásra. A kreatívkerék a coaching folyamat különböző pontjain bevethető eszköz, legyen szó témakijelölésről, témakörök szűkítéséről, jövőbeli célok ábrázolásáról vagy a célokhoz vezető út lépéseinek feltárásáról. Új ismeretek elmélyítéséhez is segítségül szolgálhat, többször használtam a változás fázisainak ismertetéséhez. Útravalóként is megállta a helyét, a már megszerzett készségek és képességek tudatosításának céljából. Így volt lehetőségem nagy filmrajongó ügyfelem kreatívkerekét az alábbi „témakörökkel” megtölteni (A kiemelt részek tőlem származnak, a dőlt szövegrészek az ügyfél saját szavai):„A bárányok hallgatnak - meghallgatom a számomra kevésbé érdekes ötleteket is!”, „Az idő rövid története - ha egy feladat nem fér bele az időmbe, azt közlöm, annak okával együtt.”, „Az igenember - nem attól leszek értékes tagja a csapatnak, ha mindenkivel egyet értek.”, „Ellenség a kapuknál - a kompromisszum, nem ellenség.”, „Lesz ez még így se - Fő a nyugalom!”, „Minden héten háború - a nézeteltérés még nem konfliktus, Hala Madrid!”, „Mindenható – aki munkát végez, hibázhat is, senki sem tévedhetetlen.” és „Tranzit - türelmesen megvárom, míg az ebédszünetben „kiüresedik” a mikró.” A coaching során alkalmazott kreatívkerék tartalmazhatja, az ügyelek jelenlegi élethelyzetét meghatározó elemeket, az érzéseiket, a kívánságaikat, az érdeklődési körükhöz kapcsolódó témákat. A kreatívkerék számomra nyújt segítséget, hogy jobban megismerjem a coachee egyéniségét. Ez lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő eszközzel éljük el célunkat, mely nélkülözhetetlen eleme a sikeres közös munkának. Az ügyfelek visszajelzése és a megszerzett tapasztalataim alapján jó szívvel ajánlom mindenki számára, ezt az eszközt, és bízom benne, hogy egyre többen mondanak majd igent, egy kis kreatív alkotásra a coaching beszélgetések során.