A helyi önkormányzatok szervezete és működésének elemzése Felsőrajk Község Önkormányzata példáján a 2017-2019. években - Németh Eszter
Egy település működéséhez elengedhetetlen a helyi önkormányzás megfelelő működése. A szakmai gyakorlatomat Felsőrajk Község Önkormányzata Hivatalánál töltöttem, így magam is betekintést nyerhettem az önkormányzati tevékenységbe és az önkormányzati életbe, ezért is fontos számomra ez a téma, amelyet mélyebben szerettem volna megismerni. A szakdolgozatomat az államháztartás rendszerének bemutatásával vezettem fel, majd ennek egyik alrendszerét a helyi önkormányzást mutattam be. A dolgozatom fő témája Felsőrajk Község Önkormányzata működése és gazdálkodása volt. Bemutattam a község rövid történetét, részleteztem a szervezeti felépítését és elemeztem a gazdálkodását. Felsőrajk ugyan egy kis település Zala megyében, de az önkormányzat tevékenységével, racionális gazdálkodásával évről-évre jobbá kívánja tenni az ott élők életét. A dolgozatomban részletesen vizsgáltam az önkormányzat költségvetésének bevételi és kiadási struktúrájának alakulását a 2017-2019. években. Az adatok alapján arra a megállapításra jutottam, hogy mind a bevételek, mind a kiadások mozgása változékony tendenciát mutatott, a 2018. évben jelentős növekedésnek indult, majd újra visszaesett. A 2018. év növekedését erősen befolyásolták a fejlesztések és pályázati forrásokból befolyt támogatások, hiszen az önkormányzat az elmúlt időszakban számos fejlesztést valósított meg. A szakdolgozatom megírását primer kutatással kíséreltem meg teljesebbé tenni. Készítettem egy felmérést, amellyel képet szerettem volna kapni arról, hogy a helyi lakosság mennyire elégedett az önkormányzati feladatellátással és a közszolgáltatásokkal. A felmérésemben a lakosság kifejezhette véleményét a község fejlesztésével kapcsolatban, amelyek elősegíthetik a település színvonalának emelkedését Ezek a javaslatok nagy mértékben szerepelnek az önkormányzat 2020-2025. évi fejlesztési tervében is. Összességében szakdolgozatom megírásával a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az önkormányzati munka mennyire fontos és elengedhetetlen egy település számára, továbbá fontosnak tartottam, hogy megismertessem az önkormányzati rendszer felépítését és működését.