Az értékáram térkép készítés szerepe a korszerű Lean megközelítésben - Póczak Balázs
A folyamatos fejlesztés és fejlődés napjainkban elengedhetetlen a vállalatok számára, hogyha erős piaci pozíciót akarnak elérni. Ennek a gondolkodásmódnak a megvalósításában élen jár a Toyota, akiknek a nevéhez egy gondosan kidolgozott rendszer is fűződik, amiben 14 alapelv került megfogalmazásra a versenyképesség növelésének, maximalizálásának érdekében. Ennek a rendszernek a segítségével az áramlást igyekeztek a középpontba állítani. Felismerték, hogy az optimálisan méretezett és elhelyezett gépek segítségével hogyan tudják a szükséges mennyiséget legyártani a megfelelő időben, hogyan tudják a magas szintű minőséget képviselni önellenőrző berendezések segítségével, illetve, hogy hogyan képesek kis mennyiségben gyártani sok különböző terméket és vizuális megoldások segítségével megvalósítani az anyagszükséglet jelzését az állomások között. Ami pedig a legfontosabb, hogy mindez hogyan viszonyul a vevői igények kielégítéséhez. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik a karcsúsított gyártás, vagy más néven Lean is. A karcsú jelzőt onnét kapta, hogy a Toyota által megalkotott rendszer elvei mentén a humán erőforrás a megszokotthoz képest feleződött, a gyártást úgy szintén fele akkora területen valósították meg, illetve a befektetett pénz is fele annyi volt a klasszikus tömeggyártáshoz képest. Nagyon leegyszerűsítve az is kijelenthető, hogy a Lean modellje a Toyota rendszer. A Lean gyártásnak két alappillérét tudjuk megkülönböztetni, melyek közül az egyik az emberek iránti tisztelet, a másik pedig a veszteségek kiküszöbölése, azaz az olyan műveletek eltávolítása a tevékenységeinkből, amiért a vevő nem hajlandó fizetni nekünk. Ez utóbbihoz tud nagy segítséget nyújtani a szakdolgozatomban taglalt téma, ami az értékáram térkép nevet viseli. Az ilyen térképek segítségével egy adott terméknek a teljes gyártási és információ áramlási folyamatát tudjuk ábrázolni vizuálisan egy kellően széles falon, így az a termelésben levő összevisszaság helyett egy lineáris, jól átlátható képet fog adni az előállítás mikéntjéről. Az áttekinthetőségnek köszönhetően képesek leszünk felismerni a folyamatban rejlő veszteségeket, majd közösen javító intézkedéseket hozni a fejlesztés érdekében. Az előbbieket bizonyítandó, a térkép elkészítésének a menetét és a veszteségek beazonosítását követően bemutatok két olyan fejlesztési példát a tervezéstől a megvalósításig, amelyeket ily módon identifikáltunk és amelyekben én is érintett voltam. Azt gondolhatnánk, hogy a veszteségforrások felismerésének és kiküszöbölésének csak a termelésben van jelentősége, de természetesen alkalmazható a technika a különböző háttérszervezetek folyamatainak fejlesztéséhez is. Illetve, hogy egy ennél is hétköznapibb dolgot mondjak, a saját napunknak az optimalizálásához, az időnk hatékony beosztásához is tudjuk ezt használni, hiszen a legnagyobb előnye, hogy a műveletek átfutási idejét tudjuk vele csökkenteni. Az idő pedig pénz, amit senki sem szeret csak úgy kidobni az ablakon.