Az import eljárásokra vonatkozó egyszerűsítések alkalmazása vámjogi képviselő igénybevételével - Pődör Anna Eliza
Szakdolgozatomban az import vámeljárásokkal foglalkozok, különös tekintettel ezek egyszerűsítésének lehetőségeivel, ha az importáló vámjogi képviseletet vesz igénybe. A vámszakmai terület szerteágazó, sokoldalú és rendkívül jelentős részét képezi a jogi háttér, ezért, hogy tisztább képet mutassak az import eljárásokról kezdetben tágabb a fogalommeghatározásokat és a szakmaibb kifejezéseket mutatom be. A dolgozat előrehaladtával „szűkítettem a kört” és tértem ki a dolgozat egyik fő elemére, a vámjogi képviseletekre és az azokkal járó felelősségekre, kedvezményekre. Témám alappillére a vám, melynek fogalmát több szempontból is meg lehet közelíteni, a megközelítések közös pontjai az alábbiak: a hatalom követelése; elkülönült földrajzi területek közötti áruforgalom; általános hatály; szervezeti érvényesítés; ellenszolgáltatás nélküliség. Annak érdekében, hogy a Közösség területére egy harmadik országból terméket hozzunk be, értékesíteni tudjunk az árunknak el kell nyernie az EU-s vámjogi státuszt. E státusz megszerzéséhez az árunak valamely vámeljáráson keresztül kell mennie. Az ilyen eljárások megkönnyítése érdekében az importáló igénybe veheti a közvetlen vagy közvetett vámjogi képviselő szolgáltatásait. Dolgozatom fő kérdése, hogyha az importáló vámjogi képviselőt vesz igénybe, akkor vajon melyik képviseleti formával „jár jobban”. Ismertetem mind a 2 módozat lehetőségeit, példán keresztül levezetem milyen anyagi vonzatai lehetnek egy vámkezelésnek közvetlen ill. közvetett képviselet esetén és következtetéseket vonok le a fent leírtak alapján. A vámkezelés végeztével a vámhivatal határozatban szabja ki a fizetendő (esetleg tájékoztató jellegű) terheket, amelyek megfizetésére, elszámolására többféle lehetőség is van. Szakmai munkám során lehetőségem adódott közvetett vámjogi képviselőnél dolgozni, gyakorlatomat teljesíteni. Ez idő alatt betekintést nyerhettem, hogy a cég, hogyan számolja el számvitelileg a közvetett képviselettel járó gazdasági eseményeket, melyeket részletesen kifejtek a dolgozatomban.