A robotizáció hatása a munkaerőpiacra - Süle Péter
A robotizáció rendkívül nagy hatással van a társadalmunkra, és globálisan megállíthatatlan mértékben terjed. Egyre inkább megjelenik a legtöbb iparágazatban. A technológia fejlődése a történelem során már számos alkalommal átformálta a társadalom mindennapi életét. A negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) korszakát éljük, amely legfőképp digitalizációt és automatizációt foglal magába, rengetek technológiai újítást hoz az emberek életébe. Míg a korábbi ipari forradalmak inkább lokálisan hatottak az emberekre, addig a negyedik ipari forradalom globális mértékű, hiszen mindenre és mindenkire hatással van. A robotizációt is az Ipar 4.0-nak köszönhetjük, amely meghatározóan hat, illetve formálja a munkaerőpiacot. Ennek eredményeként a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenni fog, a magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedése mellett. Ez rengeteg szakmára lesz hatással. Ám a robotizációnak nem csak negatív hatásai lehetnek, Szakdolgozatom témájának a robotizációt választottam, mivel úgy gondolom, hogy ez az egyik legaktuálisabb téma napjainkban, amely a jövőnket fogja meghatározni. A robotok rendkívül gyorsan és egyre nagyobb mértékben terjednek az egész világon, és ki tudja hol fog megállni ez a nagy ütemű terjedés. Arra fogom keresni a választ, hogy a robotok elterjedése milyen hatással van a munkaerőpiacra, illetve mit gondolnak a robotokról és azok térhódításáról a hazai emberek. Célul tűztem ki, hogy az online megtalálható források kutatásával naprakész ismereteket szerezzek a témával kapcsolatban, rálássak a robotizáció, automatizáció, digitalizáció folyamatainak végbemenetelére. Ezen folyamatok elemzése nyújthat tisztább képet arról, hogy mi várható a következő évtizedekben a munkaerőpiacon, az oktatásban, és a különböző iparágakban, és miként fognak átalakulni ezek a területek emiatt az erős behatás miatt. Szakdolgozatomban az Ipar 4.0 által rohamos mértékben terjedő robotizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatását, következményeit vizsgáltam. A szakirodalmi áttekintés által kívántam szemléltetni, hogy a jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom milyen hatalmas mértékű hatással vannak a különböző iparágakra. A jövő munkahelye és az ezzel járó kihívások rendkívül nagy feladat elé állítják a cégeket, a kormányokat, országokat. A robotizáció globálisan 2006 után kezdett elterjedni, először az autóiparból. Mára már az emberek mindennapi életében is kezd teret hódítani. A statisztikai adatokból és a szakirodalomból arra lehet következtetni, hogy még mindig csak a folyamat elején vagyunk. A munkaerőpiac átalakulása mellett az oktatásra is nagy hatással lesz az Ipar 4.0, valószínűsíthető, hogy nagyobb lesz az igény a szakképzett munkaerőre. Munkahelyek fognak megszűnni, mert az adott munkát képesek lesznek automatizált robotok is teljes mértékben elvégezni, viszont újfajta munkahelyek is létre fognak jönni ezáltal. Primer kutatásomból kiderült, hogy az emberek nagy része nemtől és kortól függetlenül nem félti munkahelyét a robotizációtól, és képes lenne kooperálni is azokkal. Primer kutatásom módja egy kérdőíves megkérdezés volt, melynek segítségével arra kerestem a választ, hogy a hazai emberek milyen véleménnyel vannak a robotizációról. A válaszokból kiderült, emberek többsége nem félti munkahelyét a robotizációtól, és képesek lennének a velük történő kooperációra. A jelenleg is tartó koronavírus járvány is nagy hatással lehet a robotizáció és az automatizáció terjedésének felgyorsulására. A pandémia következtében kialakuló gazdasági válság, és az azzal járó munkaerőhiányra megoldást jelenthetnek a robotok, mivel azoknál nem kell figyelembe venni olyan tényezőket, mint például a távolságtartás, az egészségre való odafigyelés. A következtetéseket levonva egy óriási mértékű folyamat kezdeti fázisában járunk, amely gyökeresen fogja átalakítani a gazdaságot, a munkahelyeket és az oktatást. Az a jövő kérdése, hogy mikor és hogyan fog kiteljesülni ez a folyamat. Jelenleg arra lehet következtetni, hogy a szervizrobotok piacán lesz várható nagyobb fellendülés az egyre népszerűbb, teljesen automatizált okosotthonok elterjedése miatt. Egy dolog biztos, a határ szinte a csillagos ég, a döntő tényező inkább az, hogy mennyi idő alatt fog kiteljesedni és végbe menni ez a folyamat.