Innovációból beruházás, beruházásból árbevétel – Aktivált érték a zalaegerszegi tesztpályán - Szőke Beatrix
Gyakorlatomat, mint duális hallgató már 3,5 éve töltöm az Autóipari Próbapálya Zala Kft. szervezetében. Az állami projektcég a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezéséért fele, így szakdolgozatom témájául egy aktuális, specifikus feladatot szerettem volna választani, így esett a döntés az aktiválás előtt álló fékfelület önköltségének, bekerülési értékének számítására. Dolgozatom során szerettem volna bemutatni egy eszköz a teljes „életútját” egészen az ötlettől az árbevétel termelésig. Így belefoglaltam a cég megalakulását, a beruházás szükségességét, a projekt küldetését. Ezt kiegészítettem a vállalatra vonatkozó jogi korlátokkal. A pénzügyi- és vezetői számvitellel bevezetve nagyobb terjedelemben fejtettem ki a költségszámítási modelleket, módszereket. Ideértve a költségszámítási rendszerek négyszintű modelljét, a teljes- és részköltség számítást, a standard költségszámítást, a tevékenység alapú költségszámítást és a célköltségszámítást. A vállalkozás belső szabályzatait felhasználva bemutattam az önköltségszámítás alapjait a társaságnál, majd általánosságban, elméleti szinten írtam a költségek lehetséges csoportosításairól. A gyakorlati rész, a fékfelület bekerülési értékének számítása, amely egy költségrészletező tábla és a kapcsolódó főkönyvi számlák ismertetésével került bemutatásra. Majd, mint ahogy időrendben is következik a vállalat aktiválási rendjét mutattam be a példán keresztül. A jelenlegi rendszerben hosszadalmas folyamat volt a bekerülési érték meghatározása és rengeteg volt a hibalehetőség a költségek szétválasztása során, ezért az ennek kiküszöbölésére a jövőben alkalmazandó, jelenleg még folyamatban lévő kontrolling rendszer kialakításának alapjait mutattam be a kontrolling elméleti megközelítését követően. Itt bemutattam a már meghatározott költséghelyek kialakításának körülményeit, a költségviselők kialakításának szempontjait, amely még folyamatban van. Végül a folyamat végére érve szintén belső szabályzatra támaszkodva vázoltam fel a vállalkozás árképzési folyamatait, így érve el a beruházás kezdetétől az árbevétel megjelenéséig.