A növénytermesztés és állattenyésztés legfontosabb számviteli sajátosságai - Vargáné Németh Andrea
Szakdolgozatom megírásához a Növénytermesztés és állattenyésztés legfontosabb számviteli sajátosságai témát választottam, melyben különös figyelmet kapott többek között a mezei leltár, illetve a korosbítás, melyek a vezetői számvitel tárgy hallgatása során keltették fel legnagyobb mértékben a figyelmemet. Egy vállalkozás megítélésének legfőbb módszere a gazdasági elemzés, melynek segítségével biztosítható a működéshez nélkülözhetetlen tájékozottság. Az elemzés mindig időszerű, hisz így rátalálhatunk a múltbéli események kiváltó okaira, ezzel elősegíthető a jövőbeli hatékony működés. A társaság vagyoni-, pénzügyi és jövedelmi helyzete fontos információkat nyújt a vállalkozás környezetének, a tulajdonosoknak és a munkavállalóknak egyaránt. Dolgozatom bevezető részében kitértem a témaválasztásra és az indokokra. A következő fejezetben a cégbemutatást részleteztem, betekintést nyújtottam a társaság rövid történetébe, felépítésébe és jövőbeni terveibe. A továbbiakban részletesen vizsgáltam a mezőgazdasági sajátosságokat, különös tekintettel a mezei leltár, mint a növénytermesztési ágazat befejezetlen termelése, a növendék- és hízó állatok számviteli kezelése és a korosbítás témakörét. Végül pedig a Sab-Agro Kft. termelési érték levezetését ismertettem. Azért tartottam fontosnak bemutatni, számolni és levezetni, mert az adatok is mutatják, hogy a gazdaság hatékonyan működik, azonban ezt a módszert, és az ebből számítható iparági hatékonysági mutatókat nem számítják, holott minden adat rendelkezésre áll. Ezek olyan mutatószámok számítását és elemzését teszik lehetővé, melyek a mezőgazdaságban, mint jelentős gépi és humán erőforrás igénye ágazatban elengedhetetlen vizsgálatok alapját képzik, különös tekintettel arra, hogy többszörösen kitett (természeti, gazdasági) ágazatról van szó! Javaslom a cégvezetés részére, hogy a jövőben alkalmazzák a nettó termelési érték levezetését, értékelését, hiszen az adatok rendelkezésre állnak, és a nettó termelési értékből kiszámítható a komplex hatékonysági mutató, továbbá az eszköz-, élőmunka- és bérhatékonyság is, amely alkalmas a társaság fejlődésének mérésére, illetve az esetleges akár a gazdálkodás egészére nézve végzetes problémák előre jelzésére is.