A vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos mentességek, kedvezmények - Vörös Viktória
Szakdolgozatom célja az volt, hogy részletesen bemutassam a vagyonátruházási illetékeket, az azokra vonatkozó kedvezményeket, mentességeket. Szakdolgozatomat az illetékrendszer kialakulásának rövid történelmi áttekintésével kezdtem. Ezután kifejtettem az illeték fogalmát és jellemzőit. A következő részben pedig a funkcióiról és céljairól írtam. Szakdolgozatom következő részében csoportosítottam az illetékfajtákat, rendszerzetem őket ingyenes, illetve nem ingyenes csoportba, majd ezeket is tovább bontottam. A 2019. évről az illeték fajtáinak megoszlásáról is írtam, abból a szempontból, hogy hány illetékügy indult az adott illetékfajtából. Az 1990. évi XCIII. évi törvényt, ami az illetékekről szól részletesen elemeztem, és számba vettem a törvényen módosított lényegesebb változásokat. A következő részben a vagyonszerzés bejelentéséről írtam, illetve az illetékfizetés alapját képző forgalmi értékről és annak megállapításáról, jellemzőiről, lényeges lépéseiről, módjáról. Szakdolgozatom következő fejezete a vagyonátruházási illetékek fajtáiról szól. A különböző illetékfajták jellemzőit, mértékét, az azokhoz kapcsolódó kedvezményeket, mentességeket vettem számba, külön-külön a visszterhes vagyonátruházási illetéknél, az ajándékozási illetéknél és az öröklési illetéknél. Szakdolgozatom utolsó részében esetpéldákkal szemléltettem, hogy különböző esetekben, különböző jellemzőkkel rendelkező emberek esetében milyen lehetséges kedvezményekkel, mentességekkel lehet és érdemes élni, hogy a fizetendő illeték összege a lehető legkevesebb legyen.