Egy családi vállalkozás fejlődése holisztikus szemlélet alapján - Balogh Fruzsina
Szakmai gyakorlatomat az Euro-Clean System Kft.-nél, a „Du-Fa” Építőanyag Kis- és Nagykereskedés nevű családi vállalkozásnál töltöttem Nagyatádon. Az itt töltött 14 hét alatt betekintést nyerhettem és megismerhettem, miként működik a cég, milyen tényezők állnak a vállalati sikerek hátterében, és mely módszereket alkalmazva tudnak a leghatásosabban és a legnagyobb mértékben fejlődni. Záró dolgozatom vizsgálja a KKV-k szerepét, konkrétan a cég mikrovállalkozás formáját, családi vállalkozás révén próbáltam meghatározni a lehetséges előnyeit és hátrányait. A piacon lévő gazdasági szereplők nagy hányada családi vállalkozás, így a hazai gazdaságban elfoglalt helyük vitathatatlanul fontos, ám nem mindig képesek a várt célok elérésére. Dolgozatom több szempont alapján vizsgálja, mi lehet mégis az ő sikerük kulcsa. A holisztikus megközelítés, a társadalmi felelősségvállalás szerepe, az emberi erőforrás menedzsment, a partneri kapcsolatok ápolása és a vezetésfejlesztés módszertanát jól ismerő coach szerepe nagyban hozzá segíthette őket. A múltbeli szakmai tapasztalataim alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az emberi erőforrás menedzsment sehol nem remekel, majd a szakmai gyakorlati helyemen eltöltött idő ráébresztett arra, hogy igenis van, ahol jól működik, csak helyesen kell tudni alkalmazni a módszereket és a profitnövelés útjának az első szakaszaiban az alkalmazotti elégedettségnek kell elhelyezkedni, a cég eredményességének legfőbb tényezője ez. Felmerült bennem ezáltal a kérdés: ha minden vállalat olyan fontosnak tartaná a munkatársait, mint a „Du-Fa”, milyen magas szintű növekedéseket tudnának produkálni? A dolgozat célja összességében az, hogy bemutassak egy családi vállalkozást a kezdetektől, napjainkig és választ kapjak arra, hogyan vált regionális nagyhatalommá, jellegzetes jegyeiket megőrizve és a holisztikus megközelítést szem előtt tartva. Terveik között szerepel, hogy a vállalkozást átadják a következő generációnak, akiknek könnyű dolguk lesz a részben tudatos brand kiépítése, jó hírnév megléte miatt.