A Zalaszám Informatika Kft. vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetének elemzése a beszámolók alapján - Bán Vivien
Szakdolgozatomban a Zalaszám Informatika Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét elemeztem az éves beszámoló adataira támaszkodva a 2015-2019. években. A vizsgált időszak alatt a Zalaszám Kft. vagyoni helyzete nagymértékben megváltozott. A mérlegfőösszeg évről évre emelkedett, 2018-as év kivételével. Az eszközök összetételében azonban az öt év alatt jelentős arányeltolódás ment végbe a forgóeszközök irányába. Így közel azonos részarányt képvisel a mérlegben a forgóeszközök értéke, mint a befektetett vagyoné. A befektetett eszközök között nagy értéket képvisel a cég saját tulajdonú irodaháza. Ezen kívül számítástechnikai eszközök, szerverek alkotnak magas részarányt a befektetett vagyon között. Az eszközök között lezajlott arányeltolódás elsősorban a forgóeszközök megnövekedett állományának tudható be. A tőkeszerkezet különösebben nem változott. A saját tőke-idegen tőke arány az optimálisnak tartott 70-30% körüli arányt mutatja. A vállalkozás jegyzett tőkéjében nem történt változás a vizsgált időszakban, a saját tőke állományát az éves mérleg szerinti nyereség növelte valamennyi évben, melyet a tulajdonosok teljes egészében visszaforgattak a Kft-be. A rövid lejáratú kötelezettségek állománya a növekvő forgalommal együtt nőtt. Hosszú lejáratú kötelezettsége nincs a vállalkozásnak, a korábban az irodaház beruházás finanszírozására felvett hitel törlesztése teljes egészében megtörtént. A Zalaszám Kft. likviditási helyzetében folyamatos javulás mellett látványos előrelépést tapasztalhatunk. Az egyes likviditási mutatók kimagasló értékeket mutatnak. A kiváló eredmény oka a forgóeszközök nagy arányú emelkedésével magyarázható, melyet nem követett a kötelezettségekben hasonló mértékű volumenváltozás. 2019-ben a leglikvidebb eszközök, a pénzeszközök és az értékpapírok értékében jelentős bővülés következett be, így leginkább ezzel magyarázható a likviditási pozíciók ilyen nagymértékű javítása. Összességében elmondható, hogy a tevékenység jellege miatt változó intervallumokban (a fejlesztések alatt) szükség van önfinanszírozásra, mivel a bevételek szakaszosan jelentkeznek. Ennek ellenére év közben a pénzügyi gazdálkodásban nincs fennakadás. A cash flow kimutatás vizsgálata alapján általánosságban elmondható, hogy a Kft. esetében az operatív cash flow pozitív, míg a befektetési és pénzügyi pénzáramok negatív értékeket vesznek fel, és így alakítják ki együttesen az éves összes pénzeszközváltozást. Az egyes összetevőkből megállapítható, hogy mely tényezők milyen mértékben és irányban járultak hozzá a pénzáramok változásához, illetve mely tényezők hatására nőtt meg kiugró mértékben a szabad pénzeszközállomány a 2019-es évben. A jövedelmezőséget megvizsgálva megállapítható, hogy az egyes jövedelmezőségi mutatók többségében romlottak a vizsgált időszak alatt. Az egyes összetevőket elemezve látható, hogy mivel az árbevétel dinamikusan növekszik, a mutató csökkenését a ráfordítások ennél nagyobb ütemű emelkedése okozta. A Kft. hatékonyságának vizsgálatánál már kevésbé érződik ez a kedvezőtlen hatás. Az egyes hozammutatók évről évre dinamikus növekedést mutatnak. A komplex és a parciális hatékonysági mutatókat elemezve látható, hogy az eszköz- és az élőmunka-hatékonyság komoly fejlődést mutat, a bérhatékonyság azonban romló tendenciát jelez, a bérek magasabb kiáramlása miatt. A jövedelmezőség csökkenését támasztja alá az egyes eredménykategóriák vizsgálata is, melyből szintén megállapítható, hogy az ár bevételeknél nagyobb mértékű növekedés tapasztalható az üzleti ráfordítások területén, így 2018-ben az üzleti tevékenység eredménye jócskán elmaradt az előző évitől. A vállalkozás még sikeresebb működése érdekében, és hogy versenyképes tudjon maradni a cég, a következőket érdemes figyelembe vennie: Nehézséget jelent a Kft. számára, hogy az árbevétel legnagyobb része 2-3 nagy üzleti partnerrel lebonyolított forgalomból származik. Ezeknek az üzleti kapcsolatoknak az esetleges megszűnése nagyon nehéz helyzetbe hozhatná a céget. Ezért célszerű lenne a jelenlegi pozíciók megtartása mellett új piacokat meghódítani, különös tekintettel a helyi felhasználókra. A helyi piacra való betörésnél hátrányt jelent, hogy az egyes számítástechnikai szolgáltatásokért a helyi piac jóval alacsonyabb árat ismer el, mint a budapesti partnerek. Ezért a helyi igazgatási és vállalati területen inkább a kiegészítő szolgáltatásokkal (szerviz, Internet, kereskedelem) kell a helyi konkurenciával felvenni a versenyt. Az eredményesség javításához meg kell vizsgálni a költségcsökkentés lehetőségét, ezen belül is az anyagjellegű ráfordítások mérséklését tartom elképzelhetőnek. Hátrányt jelent a Kft. részére, hogy számos üzleti partnere budapesti székhelyű, így szinte naponta kell üzleti tárgyalásra, konkrét munkavégzésre több munkatársnak is Budapestre utazni, ezért a kiküldetési költségek igen magasak. Ezt csökkenteni lehetne hatékonyabb munkaszervezéssel és a kiküldetések jobb összehangolásával. Szintén a budapesti kiküldetésekkel hozható kapcsolatba a magas telefonköltség is (mind a mobil, mind pedig a vezetékes). Ezen felül a Kft munkáinak jellege is hozzájárul az ilyen típusú költségek emelkedéséhez (pl. support, tanácsadás stb.). Mindezekkel együtt hatékonyabban kell törekedni a költségtakarékosabb gazdálkodásra. Az eredményességhez még további javaslatom a szabad pénzeszközök forgatási célú értékpapírokba való befektetése, mely jelentősen javítaná a cég likviditási pozícióját. Összességében elmondható, hogy a Zalaszám Informatika Kft. kivételes szakmai tapasztalattal rendelkező, dinamikusan fejlődő, tőkeerős vállalkozás. Szellemi tőkéjének és eszközeinek volumene, összetétele, minősége és stabilitása képessé teszi a legkorszerűbb informatikai termékek szolgáltatások nyújtására, szakmai és üzleti garanciát nyújtva partnereinek.