Nemzeti Művelődési Intézet hatása a helyi társadalom önfejlesztő folyamataira - Böröcz Annabella
A mai világban egyre inkább elfogadott hozzáállás, hogy a vállalatoknak társadalmilag felelősen kell a tevékenységüket végezni. A nonprofit szervezetekről általánosságban elmondható, hogy nem haszonszerzés céljából tevékenykednek, munkájuk építő hatással van a társadalomra. Záródolgozatom a társadalmi felelősségvállalásról szól, amely napjainkban egyre nagyobb szerepet tölt be a vállalatok életében. Dolgozatom megírása során bizonyosságot nyertem arról, hogy valóban nem elhanyagolható a szervezetek társadalmi felelősségvállalása és fenntarthatósága. A CSR tevékenységek gyakorlati megvalósítását a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. példáján keresztül mutatom be. A dolgozat célja összességében az, hogy részletes képet adjon a CSR fogalmáról, eszközeiről, alakulásáról és betekintést nyújtson a Nemzeti Művelődési Intézet társadalmi felelősségvállalásába. Az empirikus kutatás során egyrészt azt vizsgáltam, hogy a Vas Megyei Igazgatóság vezetője és dolgozói mennyire vannak tisztában a társadalmi felelősségvállalással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban. Másrészt pedig a helyi települések egy részében készített interjúm segítségével próbáltam felmérni, milyen kapcsolatban állnak az intézettel és az általuk végzett tevékenység mennyire van hatással a közösségekre. Strukturált interjúk segítségével végeztem el a kutatást. Ezenfelül szeretnék választ kapni arra, hogy a szervezetnek milyen hatása volt az évek során a társadalomra, valamint milyen új és innovatív online eszközökkel valósítják meg a programszervezést a kialakult járványügyi helyzet miatt. Az eredmények alapján elmondhatom, hogy a munkavállalók számára fontos, hogy foglalkozzanak a társadalmat érintő problémákkal és megoldást találjanak rájuk. Pozitív eredménynek mondható el, hogy a megkérdezett települések szemében a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenysége hasznos és a munkájuk hozzájárult a lakosság jobb életének megteremtéséhez. A gyakorlati időszak alatt is körvonalazódott, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet példamutatóan teljesít a társadalmi felelősségvállalás terén. Elmondható az is, hogy egy átfogó képet kaptam a témáról és bízom benne, hogy egyre több cég fog figyelmet fordítani a körülöttük lévő környezetre.