A leltározási tevékenység elméleti háttere és a konkrét folyamatok bemutatása a zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft-nél - Fombhor Vivien
A Városgazdálkodási Kft-nél töltöttem a szakmai gyakorlatomat, ahol több munkafolyamatban is részt vehettem. Többek között a mérlegkészítés munkálataiban, különösen a leltározási tevékenységre, illetve az üzleti év számviteli zárásába nyertem betekintést. A társaság jelentős eszköz- és forrásállománnyal rendelkezik, amely a szerteágazó tevékenységéből ered, így a cég számára komoly feladatot jelent ezek leltározása. A szakdolgozatommal a leltározási tevékenységet szeretném bemutatni, hogy az egyes eszközök és források alapján hogyan is valósul meg a társaságnál. A témaválasztásomat a leltározás szakmai jelentősége is indokolja, amely túlmutat a hétköznapokban értelmezett leltározáson. Minden vállalkozás életében fontos szerepet tölt be, azon felül, hogy az éves beszámolót, valamennyi mérlegsor valódiságát, a vállalkozások aktuális vagyoni helyzetét támasztja alá, ezáltal soha nem veszíti el aktualitását. A leltározási folyamat tehát egy felelősségteljes, nagy pontosságot és odafigyelést igénylő feladat, amely annál összetettebb, minél nagyobb és szerteágazó tevékenységet lát el egy társaság. Az éves beszámoló készítésekor kötelező elvégezni a leltározást, ezért minden vállalkozásnál évente legalább egyszer előfordul. A társaság nagyságától és tevékenységi körétől függően más-más mérlegsor alátámasztása jelenthet nagyobb feladatot, amely akár speciális technikákat is igényelhetnek. Az alapszabályokat a Számviteli Törvénykönyv, a kapcsolódó felelősségi és kártérítési szabályokat a Munka Törvénykönyve szabályozza, a részletesebb előírásokhoz pedig a szakirodalom ad útmutatást. A követendő részletszabályokat a törvényi rendelkezések mentén a vállalkozások belső szabályzatai tartalmazzák. A leltárt két különböző módszert alapján lehet elkészíteni attól függően, hogy az adott eszközt vagy forrást egyeztetéssel vagy mennyiségi felvétellel lehet számba venni. A Zalai Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Városgazdálkodási Kft.-nél kifejezetten fontos a folyamat lebonyolítása, hiszen a társaság egymástól eltérő tevékenységi köröket lát el, nagyszámú tárgyi eszközzel és többfajta készlettel rendelkezik. Ezáltal ez a két mérlegcsoport jelenti a legnagyobb feladatot a leltározás során. A vagyon védelme és a felelős gazdálkodás érdekében a belső szabályzatában a Számviteli törvényben előírtnál szigorúbb leltározási kötelezettséget határozott meg annak ellenére, hogy mind a készletek, mind a tárgyi eszközök vonatkozásában a társaság folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet. A társaságnál jól szervezett és előkészített a leltározási folyamat. A mérleg zárási dokumentációját képezik a fordulónapi leltárak és ezek kiértékelése, amelyeket szabályszerűen dokumentálnak. A szakmai gyakorlatom során betekintést nyerhettem a teljes folyamatba, amely során a társaság biztosítja az analitikák, a főkönyvi kivonat és a leltárak egyezőségét, ezáltal a mérleg alátámasztását. A leltározási tevékenységet támogatja a társaságnál működő integrált vállalatirányítási rendszer, amely véleményem szerint tovább fejleszthető egy úgynevezetett RFID azonosítás-technika bevezetésével. Ez az összetett tárgyi eszköz és készletek leltározása és nyilvántartása során nyújtana jelentős segítséget.