Az egyszerűsített végelszámolási eljárás lebonyolításának folyamata a FONY-SAT Vagyonkezelő és Kereskedelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság életében - Gazdag-Lukács Edit
Egy vállalkozás eredményes működtetéséhez a kedvező üzleti környezet mellett elengedhetetlen az alkalmas és megfelelő vezető. Ugyanakkor folyamatosan felmerülhetnek olyan akadályok, melyek kihatásai, következményei a vezetői reakción múlnak: ha nem megfelelően reagál a vezető, az hosszú távon negatív következményekkel járhat a vállalkozás jövőjét tekintve, fennmaradása veszélybe kerülhet. Azonban fennállhat annak lehetősége is, hogy a körülményektől függetlenül maguk a vezetők döntenek a tevékenység megszüntetése mellett. Ebben az esetben is számos tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő eljárási forma kiválasztásának érdekében. Szakdolgozatom témájaként az egyszerűsített végelszámolási eljárás mélyebb vizsgálatát választottam. A témaválasztás oka többrétű: egyrészt a végelszámolás mindig is egy speciális és időszerű kérdéskör, hiszen minden évben jönnek létre, illetve szűnnek meg gazdasági társaságok, ráadásul az utóbbi években a végelszámolás alá kerülő vállalkozások száma ismét növekedő tendenciát mutat; másrészt a jelenlegi munkahelyem egyszerűsített végelszámolási eljárás alatt áll, ezért külön motiváció volt számomra ennek a megszűnési formának a mélyebb megismerése és jobb megértése, valamint a témában való tapasztalatszerzés lehetősége. Szakdolgozatom két nagyobb egységre tagolható. Az első részben a gazdasági társaságok megszűnési formáinak rövid ismertetésére fókuszálok, melyben röviden bemutatom a jogutódlás, illetve jogutód nélküli megszűnés eshetőségeit. Ezt a végelszámolási eljárás, illetve azon belül is az egyszerűsített végelszámolási eljárás részletesebb elméleti bemutatásával folytatom: először az elmúlt évek magyarországi tendenciáit vizsgálom meg alaposabban a végelszámolás alá került társaságok vonatkozásában, majd az eljárás törvényi szabályozása, illetve lépéseinek számbavétele céljából szekunder kutatásként a témához kapcsolódó szakirodalmakat, törvényeket és internetes forrásokat tekintem át. A dolgozat második részében – a primer kutatásom keretében – egy konkrét vállalat, a fonyódi FONY-SAT Vagyonkezelő és Kereskedelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság példáján keresztül kívánom bemutatni az egyszerűsített végelszámolási eljárás gyakorlati lebonyolítását. Ezt a részt a társaság részletes bemutatásával kezdem – a társaság létrejöttének, illetve a cégcsoport történelmének leírását követően a FONY-SAT főbb tevékenységi köreit, valamint a végelszámolás szempontjából fontos jellemzőit ismertetem. A FONY-SAT bemutatását követően a társaság egyszerűsített végelszámolási eljárása lebonyolításának főbb állomásait, tevékenységeit részletezem: az egyszerűsített végelszámolás elhatározásának okainak, valamint az eljárás megindításának bemutatását követően az eljárás során felmerülő kötelezettségek, feladatok részletezésével folytatom, kitérve a végelszámoló kötelességeire, illetve felelősségeire (beleértve a hitelezőkkel szembeni kötelezettségek, illetve a társaság követelésinek rendezését, a végelszámoló tájékoztatási kötelezettségét, valamint az eljárással kapcsolatos számviteli és adózási feladatokat is). A FONY-SAT egyszerűsített végelszámolásának lezárásával kapcsolatos vagyonfelosztási javaslat, illetve határozat, valamint az iratmegőrzéssel kapcsolatos teendők szintén hangsúlyos területek annak érdekében, hogy a társaság törlése a törvényeknek megfelelően sikeresen megtörténhessen. Dolgozatom bejezéseként végül röviden összefoglalom a társaság jogutód nélküli megszüntetésével kapcsolatos meglátásaimat, tapasztalataimat.