A vállalkozások forgóeszköz-gazdálkodása - Jandó Eszter
A dolgozatom témája, a vállalkozások forgóeszköz-gazdálkodása. A dolgozatom első részében beszámoltam a gyakorlati tevékenységeimről, és három megoldásra került feladatom részletesen kifejtettem. A dolgozat második részének első fejezetében bemutattam a vállalatot. A bemutatást az elhelyezkedésével kezdtem, érintettem a történetét és végül a magyarországi telephelyek bemutatásával zártam. Ezután ismertetésre került a cég számviteli politikája, amiben látható, hogy a vállalatnak két féle számviteli rendszernek kell megfelelnie. Ezek a számviteli rendszerek a magyar számviteli politika és az amerikai US GAAP rendszer. Rövid elemzést készítettem a két számviteli politika eltéréseiről. Meghatároztam a Flex üzleti évét, és a pénznem választását. A harmadik fejezetben a BaaN nevű ERP vállalatirányítási rendszer bemutatására került sor. A Flex is, a modern vállalatok termelési szolgáltatási folyamatait, és nyilvántartásait lefedő ERP rendszert használ. Főbb vonalakban megmutattam a rendszer alapvető struktúráját, kiemeltem a két fontosabb modul, a vállalati modellező és a pénzügy modul működésének sarokpontjait. A negyedik és ötödik fejezet az elméleti elemeket tartalmazza. A negyedik fejezetben meghatározásra került a forgóeszközök jelentősége, csoportosítása. Az ötödik fejezetben pedig a készletgazdálkodás bemutatása történt meg. A készletgazdálkodás fogalma, elemzése és költségei. A záró dolgozatom utolsó fejezetében összefoglaltam röviden milyen fejezetekre osztom a dolgozatom és mit ismertettem az egyes fejezetekben.