Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata gazdálkodásának vizsgálata a 2017-2020. években - Király Ákos
Záródolgozatomban Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata gazdálkodásának vizsgálatát végeztem el a 2017-2020-as évekre vonatkozóan. Záródolgozatom célja az volt, hogy átfogó képet kapjak az Önkormányzat gazdálkodásáról, a tervezett feladatok teljesüléséről, továbbá a COVID-19 járvány gazdaságra gyakorolt hatásairól, arról hogyan befolyásolta a fejlesztések megvalósítását, a bevételek alakulását. Záródolgozatomat először az elméleti, a szakmai háttér bemutatásával kezdtem, amelyben az államháztartással, azon belül pedig az államháztartás két alrendszerével, és az alrendszerek közötti kapcsolatok bemutatásával foglalkoztam. Mivel a két alrendszer szorosan összefügg, ezért volt szükséges azok részletesebb bemutatására. Itt kitértem a helyi önkormányzatok feladat- és hatásköreire, valamint a kötelező és önként vállalt feladatokra. Balatonmáriafürdő község gazdasági szerepének rövid bemutatása után ismertettem az Önkormányzat tevékenységét és szervezeti felépítését. Ezen belül részletesen áttekintettem a képviselő-testület, a bizottság, a polgármester, az alpolgármester, a jegyző feladatait, és az Önkormányzat társulásait. Majd Balatonmáriafürdő Község Önkormányzatának gazdálkodását vizsgáltam a 2017-2020. évek költségvetési rendeletei áttanulmányozásával, a bevételek és kiadások alakulását elemeztem táblázatok és ábrák segítségével. A költségvetés tervezése, elkészítése során a két legfontosabb jogszabályt kell figyelembe venni, ezek pedig az Áht. és az Mötv. ide vonatkozó rendelkezései. Ezeken felül az önkormányzatok rendelkeznek saját, belső szabályzatokkal is, amelyek az adott település sajátosságait veszik figyelembe. A tervezést és az évközi módosítást tekintve megállapítottam, hogy a bevételeknél a közhatalmi bevételek, a kiadásoknál a fejlesztési kiadások tették ki a költségvetési összeg nagy részét. A teljesített elemzések során mindig az adott év teljesítését viszonyítottam az előző év teljesítéséhez, így dinamikus viszonyszámok alapján elemeztem. A teljesített költségvetési bevételek 2017-2019. között csökkenést, 2020-ban pedig növekedést mutatnak, aminek az oka a külön elemzett helyi adóbevételek változásának alakulása. A költségvetési kiadások 2017-2019. között növekedést, 2020-ban pedig csökkenést mutatnak. Ezt a változást a dologi kiadások, a személyi juttatások, illetve a beruházási kiadások növekedése, 2020-ban pedig a bevezetett veszélyhelyzet miatt a tervezett beruházások meg nem valósulása, vagy 2021. évre való áthúzódása okozta. A harmadik elemzési szempontom a módosított előirányzatok és a teljesítések szerinti összehasonlítás volt. Az Önkormányzat bevételeinek teljesítése a vizsgált években túlteljesítette a módosított előirányzatot, mivel a pályázatokon elnyerhető összeg előre nem volt meghatározható. Az Önkormányzati kiadások módosított előirányzatai és teljesítése között jelentős eltérés van, ennek oka a fejlesztési és a dologi kiadások túltervezése. A koronavírus járvány hatásaként a mai gazdasági helyzet bizonytalan, mely befolyásolja a költségvetés tervezését. Összességében tehát elmondható, hogy Balatonmáriafürdő egy fejlődő, lehetőségeivel jól gazdálkodó település, ahol a kiadások aránya kevesebb a bevételeknél. Összegezve megállapítható, hogy Balatonmáriafürdő község vezetése saját forrásaira próbál támaszkodni, naprakészen figyelemmel kíséri a pályázatok kiírását, azokon sikeresen részt vesz, minden lehetőséget megragad a település vonzóbbá, élhetőbbé tételére.