Beszerzés megoldásának módja, szállítói kapcsolatok kezelése, informatikai támogatás megoldása, szoftverei - Kónya Dóra
Dolgozatomban a beszerzés és a szállítói kapcsolatok bemutatásával, mindezek fontosságát szeretném hangsúlyozni. Mindkét ág összetett, sok oldalról vizsgálandó. A beszerzés feladataival együtt az évtizedek alatt számos változáson ment keresztül. Sokan sok szempont szerint vizsgálták fejlődését napjainkig. A folyamat magába foglalja a beszerzés tervezését, a beszerzési stratégia kialakítását is, de a beszerzés feladata a megfelelő szállító kiválasztása, a szerződéskötés, a szállítók folyamatos ellenőrzése és fejlesztése, valamint a vállalat egyéb szerveivel kialakítandó tevékenység koordinációja. Feladataiban két területen jelentkezik jelentős eltérés. A beszerzés tárgyában, valamint a beszerzés vállalati működésen belüli szerepében. Megismerhetünk egy hagyományos és egy bővebb értelmezést is. Dolgozatomban a beszerzési politika fontosságára is kitértem, mely nem más, mint a megfelelő minőségű anyagok beszerzése, a megfelelő mennyiségben, a lehető legkedvezőbb áron. Elengedhetetlen, hogy a vállalatok nagy fokú részletességgel elemezzék a beszerzési lehetőségeket, szállítókat. Sokan esnek abba a hibába, hogy éveken át ugyanazzal a beszállítóval állnak kapcsolatban, meg nem vizsgálva az egyéb lehetőségeket. Hasznos azonban időnként megversenyeztetni a szállítókat, a kedvezőbb szállítói feltételek elérése érdekében. Különböző módszerekkel mérhető a beszállítók teljesítménye, épp úgy, mint a vevő-szállító kapcsolata. A szállítói kapcsolatok típusait vizsgálva két fő fajtát különböztetünk meg, a versenyeztető, valamint az együttműködő kapcsolatot. A versenyeztető típus elsődleges szempontja az ár, míg az együttműködő kapcsolat a vállalati versenyképesség javítására törekszik. Eszerint a vállalati célok elérését minél kisebb beszállítói számmal próbálja abszolválni. A vevő-szállító kapcsolat elemzése során a lehetséges vizsgálati aspektusokból kettőt kiemelten elemeztem, a kapcsolattartás jellemzőit és a szállító motiváltságának tényezőit. A beszállítók értékelésére is kitértem, mely nem más, mint a beszállítók tudásának, lehetőségeinek és teljesítményének feltárása, erre vonatkozó adatok gyűjtésé és elemzése, a beszerzés megfelelő működésének alappillére. A beszállítók értékelésének három fő oka lehet. Az első a legmegfelelőbb beszállító kiválasztása. A következő kiváltó ok a beszállító teljesítményének javítása. Végül pedig a beszállító és a vele való kapcsolat irányításának megszervezése. A beszállítás értékelésére különböző módszereket alkalmaznak. Ide sorolható a grafikus ábrázolás, a személyes értékítélet, beszállítók rangsorolása, a beszállítói audit és a költségmodellezés. Napjainkban egyre elterjedtebb a zöld beszerzés, aminek köszönhetően előnyben részesednek a környezetbarát termékek, továbbá magába foglalja a beszerzési folyamatok olyan módú kialakítását, mely figyelembe veszi a környezeti szempontokat, vagyis a beszerzés mindennapi munkája során, törekszik a környezeti terhelés minimalizálására. Kitértem továbbá a beszerzés és információs rendszerek kapcsolatára is, hiszen a fejlett információkezelés fejlettebb beszerzési stratégiát is jelent, ez pedig kulcsfontossági tényező a versenyelőny szempontjából. Dolgozatomban a beszerzés különböző fajtáira is kitértem, közülük az e- beszerzést a Robert Bosch. Kft szemszögéből elemeztem. Az e beszerzés jelentősen megkönnyíti a beszerzés folyamatát a vállalatok számára. Az elektronikus katalógus könnyű hozzáférést biztosít a termékekhez, rugalmas, mindig friss információkkal rendelkezik. Szakmai gyakorlatom során sokat tanulhattam erről a beszerzési módról, beleláthattam a folyamataiba, megismerhettem hogyan zajlik az e beszerzés egy nagyvállalatnál. A Robert Bosch Kft. beszerzési stratégiájának és folyamatainak ismertetése után, dolgozatom zárásaként a digitalizációt szerettem volna bemutatni, legfőképpen vállalati oldalról. Úgy gondolom napjainkban egyre központibb témává vált, és a vállalatok életében fontos változást hozhat, hiszen számos folyamatot alakít át, köztük a beszerzést is. Ennek okául fontosnak tartottam bemutatni mi tapasztalható a Kft.-nél a digitalizációból, különösen mert pozitív hozama volt a vállalat életében. Mindent összevetve úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a vállalat megfelelő figyelmet fordítson a beszerzéshez, szállítói kapcsolatokhoz szükséges elemzésekre, elkerülve a felesleges kiadásokat, egyéb ebből adódható problémákat, előteremtve a vállalat megfelelő működését, életben maradását. A digitalizáció szemszögéből pedig elengedhetetlen, hogy a folyamatok, rendszerek alaposan elemezve legyenek, s a beszerzési stratégia csak az információk begyűjtése után legyen elkészítve. Vagyis nagyon fontos, hogy a digitalizációs folyamatot mindig az elemzés előzze meg. S végül a legfontosabb feltételek közé tartozik még, a tulajdonos és a munkaerő hozzáértése, elkötelezettsége. A digitális technológiával egy jobban működő világot teremthetnek a vállalatok, valamint növelhetik a beszerzés láthatóságát, ellenőrzését, rugalmasságát, a vállalat versenyképességével egyaránt.