Controlling gyakorlata egy termelő vállalatnál - Kosár Lajos
Szakdolgozatom írása egy fiatal, de tevékenységét tekintve nagy múltú cégnél történt és jelenleg is a világpiac jelentős szereplőjeként van számon tartva és elmondható, hogy egy folyamatosan fejlődő vállalatról van szó, ez a LISS Kft. A vállalat elődei 1960 óta gyártottak patronokat, 2001. májusától pedig 100%-os magyar tulajdonban van, ezért kiemelten fontos szerepet kap a cég elődeinek története a második fejezetben, ahol bemutatásra kerül a Szénsavtermelő Vállalat. A controlling napjaink „divatos” fogalma és ennek értelmezésében a menedzsment és a controller közös munkáját értjük. A definíciók közös pontja az, hogy a controlling fontos szerepelt tölt be a vezetés rendszerében, ezért fontosnak tartottam a harmadik részben a controlling és a menedzsment kapcsolatáról írni. Ezen kívül megemlítésre kerül, hogy milyen költségszámítási módszerek, illetve termelési folyamatjellemzők vannak. A negyedik fejezetben bemutatásra kerül az önköltségszámítás, melyet úgy definiálhatunk, hogy a kalkulációs egységre jutó költség. Ez egy komplex mutatószám, amely megmutatja, hogy a választott kalkulációs egységre a szervezet mennyi élő- és holtmunka ráfordítást fordított. Az önköltséget annak érdekében sorolhatjuk be, hogy a termelésnél felmerült költségek közül mit veszünk figyelembe az önköltség megállapításánál. Az ötödik fejezetben a vállalat termelési folyamatait mutatom be és ezt követően a hatodik fejezetben az elmúlt években egyre inkább fókuszába kerülő modern controlling szemléletet, ami a japán filozófiából kibontakozó menedzsment alapjaira épül, a Lean menedzsmenttel foglalkozok. Szakdolgozatom végén javaslatot teszek az általam vélt költségcsökkentési lehetőségekről és az egyes folyamatok optimalizálásáról Lean szemmel vizsgálódva.