Ingatlanvásárlás jelzáloghitelből finanszírozva - pénzügyi ismeretek alkalmazása a mindennapokban - Kovács Kornélia
Záródolgozatom fő témájának a jelzálog-hitelezést választottam, azon belül is a használt lakásokra felvehető lakossági hitelkonstrukciókat. A téma teljes kifejtéséhez elengedhetetlennek tartottam az ingatlanpiac megismerését, főbb periódusainak, árváltozásokat befolyásoló tényezőinek feltárását, mivel a jó időben vásárolt ingatlan nyereséggel záruló befektetés is lehet a jövőre nézve. Összehasonlításra kerültek a lakásvásárlással szorosan összefüggésben lévő lakásárindex mutatók is, melyek megmutatják a piac árváltozását százalékban kifejezve, meghatározott ismérvek figyelembevételével. A következő szakaszban ismertettem a témához kapcsolódó elméleti anyagrészt, több saját példa segítségével, az egyszerűbb átláthatóság érdekében. Közismert tények alapján bemutatásra került a kamat összetétele, a kamatperiódus és a futamidő hatása a kamatra. Mindezekkel kapcsolatban egyes külső tényezők hatása is előtérbe került, mivel az alapvető feltételezéssel ellentétes eredményt tapasztaltam. Emellett a JTM, a THM mutatók és az MFL hitelkonstrukció alappilléreit is felvázoltam. Az ismeretek összesítése után személyes primer adatgyűjtésem elemzése következett. Felkerestem több hitelintézetet, hogy ajánlataikat összehasonlítva feltevésemet ellenőrizzem. Emellett fény derült arra, hogy nem érdemes egy bank felé elköteleződni. Bebizonyosodott, hogy pénzügyileg jelentős különbségek tapasztalhatók azonos feltételek mellett. A kamatozás szempontjából legkedvezőbb hitelkonstrukciót összevetettem egy a pandémia előtti lehetőséggel. Többek közt világossá vált az, hogy a 10 évre fixált, változó kamatozású hitel esetén csökkent a kamatláb az eltelt évek során. Ez az előrejelzések alapján hamarosan növekedésnek indulhat. Utolsó példámban kiderült annak jelentősége is, hogy mennyire fontos pénzügyekkel kapcsolatosan a megfelelő döntés meghozatalára törekednünk, mivel ez egy sok változó tényezővel bíró folyamat végeredménye. Mivel a jövő rengeteg kockázatot rejt, ezért érdemes a legjobbat kihozni a jelen lehetőségeiből.