Generációváltás kihívásai a kis- és középvállalkozásoknál - Kövesi János
Szakdolgozatom címének a Generációváltás kihívásait választottam a kis-és középvállalkozásoknál. Dolgozatom címének azért választottam a generációváltást, mivel személyes tapasztalataim vannak a témakörrel kapcsolatban. Személyes célom, hogy tovább vigyem családi vállalkozásunkat. A dolgozat második pontjában ismertettem a kis- és középvállalkozások helyzetértékelését Magyarországon. Megállapítható a kis- és középvállalkozásokról, hogy a rendszerváltástól (1989) hatalmas változáson mentek keresztül. A fejlődésnek köszönhetően 2021-ben több mint 670 ezer kis- és középvállalkozás van jelen Magyarországon. A KKV vállalkozások 70-80%-át családi vállalkozások teszik ki. Dolgozatomban megemlítettem még A COVID-19 vírust, amely 2019 novemberében jelent meg Vuhan városában. A vírus nem okozott komoly károkat a kis- és középvállalkozásoknál. Viszont a teljes turizmust és vendéglátást nagy nehézségek elé helyezte. A dolgozat harmadik pontjában a családi vállalkozásokról írtam. Magyarországon a KKV vállalkozások 70-80%-át családi vállalkozások teszik ki. Így nagy szerepe van családi vállalkozásoknak. Családi vállalkozásoknál megfigyelhető, hogy a cégvezetők hosszú távra terveznek a vállalkozással. A családi vállalkozások vezetőinek elsődleges szempontja a családon belüli utód váltás. A vállalkozás vezetőknek számos nehézséggel kell szembe nézniük. Gyakori probléma családi vállalkozásoknál a generációváltás folyamata. Sok vállalkozás a nem megfelelő utódváltás miatt megy csődbe. Az utódváltás folyamatához pedig több évtized tapasztalata szükséges. A dolgozat negyedik pontjában családi vállalkozásunkat mutattam be. Vállalkozásunkat 2015-ben id. Kövesi János alapította. Vállalkozásunkat Szokerand Építőipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnak hívják. Családi vállalkozásunknál id. Kövesi János fontosnak tartja a generáció váltás folyamatát. Személyes célja, hogy idővel jómagam vigyem tovább családi vállalkozásunkat. Ennek kapcsán folyamatos munkát biztosít számomra édesapám. Személyes célom, hogy még jobbá tegyem családi vállalkozásunkat. Idővel pedig szeretném majd én is tovább adni családi vállalkozásunkat. A szakdolgozat tanulságos volt számomra, és személyes célom, hogy dolgozatommal segítsem azon vállalkozásokat, melyek generáció váltás problémájával küzdenek.