A COVID-19 gazdasági hatásának bemutatása egy ruhaipari kis- és középvállalkozáson keresztül - Módos Kitti
Szakdolgozatomban, a 2020 márciusában Magyarországon is megjelenő koronavírus-járvány romboló gazdasági hatását mutatom be egy ruhaipari kisvállalkozáson keresztül. A vizsgált vállalkozás a zalaegerszegi KAGA LOGISTIQUE Kft. Dolgozatom célja bemutatni, hogy egy jól működő, jövedelmező kis- és középvállalkozást is meg tud rengetni egy felkészülés nélkül érkező negatív gazdasági változás. Szakdolgozatom első felében bemutatom a kis- és középvállalkozások számának alakulását az elmúlt években, a mindennapi nehézségeiket. Ismertetem a COVID-19 betegség megjelenését Magyarországon, az állam által meghozott vállalkozásokat segítő döntéseket. Néhány ágazatot kiemelek, melyek kiemelten érintettek voltak ebben a nehéz időszakban. Az általános ismertetés után a dolgozatom második részében rátérek a vizsgált vállalkozás, a KAGA LOGISTIQUE Kft. részletes bemutatására, számviteli politikáját, tevékenységi körét és szervezeti felépítését mutatom be. A válságkezelés 6 lépését alkalmazva ismertetem a tulajdonosok által meghozott döntések előzményeit, okait és következményeit, részletezem az eseményeket, melyek a vállalkozás értékesítéséig vezettek. A következő fejezetekben a 2018-2020-as évek mérleg és eredménykimutatás adatait alapul véve megvizsgálom a cég vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetét és a hatékonyságát különböző mutatók alkalmazásával. A mutatókról összességében elmondható, hogy a 2018-as és 2019-es adatok kedvezőek, azonban a 2020-as adatokban negatív irányú változás látható, amit többek között a koronavírus-járvány megjelenése okozott. Ezekkel a számításokkal és eredményeikkel bizonyítottam, hogy egy jól működő kisvállalkozást is meg tud rengetni egy hirtelen gazdasági világválság. Szakdolgozatom befejező részében interjút készítettem a KAGA LOGISTIQUE Kft. tulajdonosaival és néhány munkavállalóval. Az interjúkból kiderül, hogy a vállalkozás tulajdonok igyekeztek a legmegfelelőbb döntéseket meghozni és ezeket időben közölni a munkavállalókkal, akik többsége szerint korrekt és megfelelő volt az együttműködés.