Kontrolling információs rendszer kialakítása a Spiller 2000 Kft.-nél - Peténé Simon Ramóna
Szakdolgozatom elkészítésének célja az volt, hogy javaslatot tegyek a Spiller 2000 Kft. kontrolling információs rendszerének létrehozására. A kontrolling rendszer létrehozásához indokoltnak tartottam az elmúlt évek gazdálkodási, vagyoni és pénzügyi helyzetének elemzését, hiszen a múlt adatai rámutatnak a javítandó folyamatokra, amelyek alapján kitűzhetőek a jövőre irányuló célok. A gazdálkodási adatok alakulását az elmúlt öt év beszámolóinak adataiból a komplex elemzés mutatószámainak segítségével vizsgáltam. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozás az elmúlt öt évben intenzív növekedésen ment keresztül, fizetőképességégének mértéke megfelelő, tőkeerős, eladósodottságának foka rendkívül alacsony. A folytatásban a Spiller 2000 Kft. kontrollkörnyezetének részletes elemzését végeztem el. Ennek során megállapítottam, hogy a hirtelen szervezeti növekedés miatt, illetve a tudatosabb irányítás megteremtése érdekében a vállalat méreteire szabott, szervezeti felépítésébe beilleszthető, a célok kitűzését, a tervezést, ellenőrzést, bázis-terv-tény elemzést, beszámolást és visszacsatolást magába foglaló kontrollrendszer kialakítása indokolt. A kijelölt kontrolltevékenységek ellátásához a humánerőforrás, az informatikai háttér és az információ rendelkezésre áll, működtetése többletköltséget nem okoz. A megfogalmazott alapértékek és a tulajdonosok fennmaradásra és kiegyensúlyozott növekedésre irányuló célkitűzése alapján az eredményesség növelésére, a humán erőforrással való hatékonyabb gazdálkodásra, a finanszírozási és befektetési döntések támogatására és a vevői elégedettség növelésére irányuló kontrolltevékenységek és eredményességi mutatók kialakítását javasoltam. Az eredmény-és költségkontrolling területén javaslom megvalósítani az éves eredményterv elkészítését, a költségek felmerülési okozat és elszámolhatóság szerint történő gyűjtését, az eredmény alakulásának havonta történő értékelését, mely magában foglalja a bázis-terv-tényadatok összevetését, amely értékelés kitér az eltérések okainak feltárására is. E kontrolltevékenységek hozzájárulnak a költségek optimalizálásához és ezen keresztül a hatékonyság és eredményesség fokozásához. A humán erőforrás gazdálkodással kapcsolatban javaslom a tervidőszak munkaidőmérlegének összeállítását, tervezett termelési érték előállításához igazítottan a munkaóra-szükséglet és létszámigény meghatározását, ennek alapján pedig a bérköltség megtervezését és havonta történő értékelését, az élőmunka-termelékenység havi tényadatokkal való kiszámítását. Az emberi erőforrás gazdálkodás területén javaslom továbbá a fluktuáció alakulására vonatkozó mutatók negyedévenként történő értékelését, valamint a fluktuáció csökkentésére tett javaslatok bevezetését. A pénzügyi kontrolling területén javaslom az éves mérlegterv, likviditási terv és cash flow terv elkészítését, negyedévente a pénzügyi tervek tényadatokkal való összevetését, valamint a tervezett és tényleges pénzügyi eredmény levezetését. A vevői elégedettség növelése és a piaci pozíció alakulásáról a tulajdonosok folyamatos informáltságának elérése érdekében a rendelésállomány heti szinten történő elemzését javaslom, továbbá a vevőkiszolgálás minőségének számszerűsítését a kiszállítási színvonal, az elvárt és teljesített átfutási idő mutatók kiszámításával. E kontrolltevékenységek megvalósításával a tulajdonosok részére rendszeresen, megbízható módon információk szolgáltathatók a működési folyamatok eredményességéről, a célkitűzések teljesülésének mértékről. Ennek következtében tehát a kontrollrendszer bevezetése hozzájárul a tudatos irányítás megteremtéséhez és javítja a tulajdonosok gazdasági reagálóképességét.