Kontrolling gyakorlata a ZALASZÁM Informatika Kft-nél - Szekér Dóra
Dolgozatom célja volt bemutatni egy középvállalkozás kontrolling rendszerét. Ezt a feltevést a Zalaszám Informatika Kft.-n keresztül végeztem. Mivel a középvállalkozások életében a kontrolling tevékenység csak helyenként van jelen, kiforratlan a Zalaszám esetében is, így a választott vállalkozás esetében a Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét elemeztem az éves beszámoló adataira támaszkodva a 2017. év, 2018. év illetve 2019es években. Az első fejezetben a Kft. bemutatásával kezdtem, rövid cégtörténet után ismertettem a cég filozófiáját. A következő fejezetben bemutattam a kontrolling elméleti hátterét, a két meghatározó irányzatát, a kontroller feladatát valamint kitértem rövid fejezetben arra a megállapításra, hogy a kontrolling a vezetés alrendszere egy vállalkozás életében. A harmadik alfejezetben megvizsgáltam az operatív kontrolling alrendszerét, ezen belül is a stratégiai kontrolling rendszerét, ami a tervezési és költséggazdálkodási feladatokhoz kapcsolódik. Itt fontosnak tartottam bemutatni az önköltségszámítás és a gazdasági kalkuláció feladatát és célját, mivel a gazdálkodás hatékonysága meghatározója a sikernek, az eredményességnek. A harmadik fejezetben a középvállalkozásokat mutattam be, fontosabb jellemzőire tértem ki, majd gazdasági jelentőségüket vizsgáltam meg. Majd a lényegi részhez kapcsolódóan röviden bemutattam a kontrolling szerepét a középvállalkozások életében ezek után a dolgozatom lényegi elemző részét készítettem el. A Zalaszám Kft. vagyoni helyzetének vizsgálatával kezdtem. Az anyagi-vagyoni helyzet átfogó elemzésénél a vállalkozás eszközeit egy alfejezetben vizsgáltam mérlegtételenként. Különféle mutatókat számítottam, elsősorban a fedezettségre, a forgási sebességre, a saját tőke növekedésére és a nettó forgótőkére vonatkozóan. A vagyoni helyzet vizsgálatát követően került sor a pénzügyi helyzet elemzésére. Ebben a fejezetben kiemelten elemeztem a Kft. likviditási helyzetét, jövedelmezőségi helyzetét illetve hatékonysági mutatószámait 2017, 2018 illetve 2019 évre vonatkozóan. A Zalaszám Kft. likviditási helyzetében folyamatos javulás mellett látványos előrelépést tapasztalhatunk. Az egyes likviditási mutatók kimagasló értékeket mutatnak. A kiváló eredmény oka a forgóeszközök nagy arányú emelkedésével magyarázható, melyet nem követett a kötelezettségekben hasonló mértékű volumenváltozás. A következő fejezetben a Zalaszám jövedelmezőségét elemeztem. Itt először a jövedelmezőségi mutatókat számoltam, ahol az egyes eredménykategóriákat különböző ismérvek alapján csoportosított vetítési alapokhoz viszonyítottam (árbevétel, saját tőke, eszközök). A fejezet második felében vizsgáltam a Kft. hatékonyságát. Ebben a részben meghatároztam az egyes hozammutatókat, kiszámoltam a komplex és parciális hatékonyságot, valamint a legfontosabb igényességi mutatókat. A jövedelmezőséget megvizsgálva megállapítható, hogy az egyes jövedelmezőségi mutatók többségében romlottak a vizsgált időszak alatt. Az egyes összetevőket elemezve látható, hogy mivel az árbevétel dinamikusan növekszik, a mutató csökkenését a ráfordítások ennél nagyobb ütemű emelkedése okozta. A következő fejezetben a vállalat cash-flow kimutatását mutattam be. A cash flow kimutatás vizsgálata alapján általánosságban elmondható, hogy a Kft. esetében az operatív cash flow és a befektetési és pénzügyi pénzáramok negatív értékeket vesznek fel, és így alakítják ki együttesen az éves összes pénzeszközváltozást. Az egyes összetevőkből megállapítható, hogy mely tényezők milyen mértékben és irányban járultak hozzá a pénzáramok változásához.