A beszerzési logisztika bemutatása a Metrical Kft. gyakorlatában - Tóth Adrienn
Záródolgozatom témájának a beszerzési logisztika bemutatását választottam a Metrical Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-n keresztül. Sokszor merült fel bennem a kérdés, hogyan működik egy vállalkozás egésze a valóságban és a hozzá kapcsolódó egyes folyamatok miként zajlanak. Legfőképp a beszerzés érdekelt, hiszen ez az a logisztikai funkció, ami minden szervezetnél fellelhető. Fontosnak tartottam már az egyetemem tanultak által is a vállalatok életében a beszerzést, hiszen minden esetben erre épül rá a tevékenységük, de gyakorlatom során lehetőségem volt megismerkedni a beszerzési folyamat minden apró részletével és dolgozatomból, megfigyeléseimből kiderül, hogy effektíven mennyire összetett, mekkora figyelmet kíván, mennyire fontos is ez a terület és a legfontosabb kérdés, hogy ténylegesen mi minden múlhat a beszerzésen. Erre a választ a dolgozatom összegzésében lehet megtalálni, ugyanis az egész tanulmány segíti megérteni ezt a pici kis három szavas választ, melyeknek a súlya és jelentősége viszont annál nagyobb. Záródolgozatomat azzal a céllal készítettem, hogy átfogó képet kaphassunk a beszerzési logisztika elméleti és gyakorlati kapcsolat távolságától, tehát, hogy mi minden különbözhet a szakirodalmi állítások és a gyakorlatban alkalmazott módszerek között. Ehhez az egyetemi és gyakorlatom során szerzett tapasztalataimat használtam fel. A dolgozat első felében bemutatom a gyakorlati helyemet, hogy teljes körű képet nyújthassak a vállalkozás történetéről és sokszínű tevékenységeiről a további elemzés megértéséhez. Ezután a beszerzési logisztikát vizsgálom, annak területeit, céljait, stratégiáit és minden ehhez fűződő részeit, melyhez szakirodalmakat és az egyetemen tanultakat használtam fel. A dolgozat már ezen részben is sok fontos információt tár elénk. A második felében a beszerzési logisztika folyamatainak vizsgálatára fektettem a hangsúlyt, úgy, hogy először általánosan ismertetem a folyamatok egyes részeit, majd a Metrical Kft.-nél alkalmazott módszereket mutatom be, így látható a fentebb említett esetleges távolság és eltérés. Ezen elemzések után, a kapcsolatmenedzsment ismertetésére fordítok hangsúlyt, elvégre elengedhetetlen a beszállítókkal való kapcsolat meghatározása. A szállítókkal való együttműködés lényegesen meghatározó a vállalatok életében, de egy kereskedelmi tevékenységű cégnél ez az egyik legfontosabb kötelesség. Gyakorlatom során lehetőségem nyílt megfigyelni a vállalat és a szállítók közötti kapcsolattartást, így ráeszméltem, hogy a beszállítói kötelék a legmeghatározóbb tényező egy ilyen cég számára. Ezen kutatások után foglaltam össze a tanulmányom eredményeit. Végezetül javaslatot tettem, egy hiányos beszerzési folyamat fontos lépésére, amit alkalomadtán bevezetve eredményesebb jövőt ígér a vállalkozás számára.