Kötéltánc - avagy coaching a vasalt úton - Szalai Melinda
„Az ember nem törhet új partok felé, ha nem veszi a bátorságot, hogy elhagyja a régit.”” André Gide Mi is az a VFC? Milyen az a coaching ülés, amely közben a coach és a a coachee is sisakot, beülőt, kantárt visel? Miközben ügyfelemmel lógok a falon, a vasalt úton, el tudunk indulni az ő saját útján? Hova juthatunk el a drótkötél segítségével? Mi a jelentősége a gyönyörű kilátásnak és a sziklák között megbúvó kakukkfű illatának? Via ferrata és coaching kombinációja működőképes lehet? Megvalósítható az gyakorlatban, amit a fejemben elképzeltem? Hogyan kapcsolódik a témához a storytelling és Csíkszentmihályi Mihály flow elmélete? Az adrenalinnak valóban lehet pozitív hatása? Van még olyan, rajtam kívül, aki azt gondolja, hogy ez egy jó ötlet? Gyere velem, elviszlek magammal! Szakdolgozatomban ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestem a választ, miközben saját belső utazásomat is megtettem, néha a pokol hét bugyrában járva. Munkahelyemen a HBR-nek (három betűs rövidítések) hatalmas létjogosultsága van, így gyorsan összeállt a fejemben ennek az új eszköznek, módszernek a megnevezése, ami a két szenvedélyem kombinációjából alakítottam ki. Saját tapasztalatokból merítve, kérdőívezés technikájával és négy ügyfélen alkalmaztam ezt a módszert, melynek eredményeit a szakdolgozatban rögzítettem. A kérdőívezés során felmértem a via ferrata és a coaching ismertségét, a kominációjuk aktualitását. A gyakorlati megvalósítás során visszajelzést kértem az ügyfelektől, saját szavaikkal mesélik el, hogy milyen érzések, gondolatok kavarogtak bennük és milyen élményekkel, erőforrásokkal lettek gazdagabbak az út során. Az utazásokhoz hozzárendeltem a saját tapasztalásaimat is, számomra mit adott az összekapcsolódás. Megosztom azokat a legbelsőbb felismeréseimet, melyeket a képzés és a vizsgálatok során tapasztaltam, megéltem és átformálták az életemet, és lehetővé tették egy új ember megszületését.  „Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz.” Edith Eva Eger