A jövő új formában - egy betéti társaság átalakulása - Peták Tifani Eszmeralda
A 21. század rohamosan változó trendjei és gazdasági szélsőségei, valamint a koronavírus járvány derekán egy olyan témára esett a választásom, amely egy gazdasági társaság életét épp úgy képes megváltoztatni, ahogy tette ezt velünk ez a máig kiszámíthatatlan, ismeretlen új veszélyhelyzet. Annak rövid körbejárása után, hogy milyen nagyszámú vállalatot is érint a mindennapokban, hogy átalakulva egy új felállásban folytassa tevékenységét, szakdolgozatomban rávilágítok, egy klíma és légtechnikai berendezésekkel foglalkozó vállalat kiválással történő átalakulási folyamatának, a Számviteli Törvény szintjén is kiemelt és fontos mozzanataira, gyakorlati teendőire és megmutatom, milyen mértékű változást hozott ez a fordulat az ő életükben. Témaválasztásom oka, hogy szerencsés helyzetemnek köszönhetően ez a folyamat egy hozzám közel álló társaságnál kezdődött a 2020-as év közepén, felkeltve érdeklődésemet ennek gyakorlati teendői iránt. Hamar megfogalmazódott bennem, hogy ez egy remek lehetőség számomra, amivel a számvitel egy sajátosabb, különlegesebb részébe nyerhetek bepillantást és e téma részletesebb körül járásával pályakezdőként bővíthetem gyakorlati ismereteimet. Szakdolgozatom fő irányvonala szekunder kutatáson alapuló elméleti bemutatásból és egy részletes, a vizsgált cég által rendelkezésre bocsátott információkon alapuló esettanulmányból épül fel, amelynek főszerepében egy betéti társaság, mint máig is valósan működő gazdasági társaság és az ő jogutód vállalkozásai, két korlátolt felelősségű társaság áll. Az első, rövidebb szakaszban ismertetem a cégalapítók által napjainkban leggyakrabban választott társasági formákat, ezek előnyeit, hátrányait. Továbbiakban pedig részletesebben, az általam vizsgált vállalat vezetői által alkalmazott formákat, a bt.-t és a kft.-t. A második szakaszban kifejtem az átalakulást, mint fogalmat, tanulmányozom szabályait a Polgári Törvénykönyv szerint, pontosan meghatározom milyen típusai és lehetőségei vannak egy átalakulni kívánó társaságnak. Végül a harmadik, egyben a legjelentősebb szakaszban következik az esettanulmány, amelyben először a 20 éve működő jogelőd vállalkozást mutatom be részletesebben. Majd tanulmányozom, hogy az ő esetükben, milyen lépésekben következett be a két jogutód kft. kiválása, milyen határidőkkel milyen kötelességeket kell teljesíteni a hatóságok felé és célom, hogy teljes körű betekintést nyújtsak milyen módon történt ez az összetett és viszonylag hosszú idő alatt véghez vihető folyamat a valóságban. Részleteit megismerve úgy gondolom, hogy a megtörtént események és döntések sora akár egy sikertörténetnek is tekinthető, hiszen bizonyítja, hogy minden felmerülő problémára, legyen az az életben vagy a számvitelben, jelen esetben kicsit mindkettőben, létezik egy megoldás, melynek eredményes felismerésével különösebb konfliktus helyzetek nélkül oldhatók meg az ilyen jellegű nézeteltérések. Ezeket a következményeket megismerve pedig bátran ajánlanám az átalakulás bármely formáját a hasonló helyzetben lévő vállalatok számára. Ebben a történetben, a jogelőd tulajdonosai által született meg az észrevétel, hogy 20 együtt átdolgozott év után, a jövőben külön és megváltozott formában folytassák üzletmenetüket. Azonban, az azóta megvalósult tevékenységeik alapján elmondható, hogy mindkét ügyvezető sikerrel vette az önálló működés első évének akadályait és ma már függetlenül, kizárólag saját döntéseiket követve vihetik sikerre új vállalkozásaikat, egy új formában, még újabb kihívásokkal szembenézve.