Az önkormányzatok finanszírozási rendszere és a pandémia erre gyakorolt hatásai Sé Község Önkormányzata példáján a 2019-2020. években - Standi Annamária
Szakdolgozatomban törekedtem a mindennapjainkat érintő legaktuálisabb témáról írni. A 2020. évben megjelenő Covid-19 világjárvány érintette a napi rutinunkat, társadalmi interakcióinkat, pénzügyi helyzetünket. Az országoknak eddig nem ismert feladatokkal, kihívásokkal kellett szembenézniük, védve az állampolgárok életét, egészségét, továbbá kezelniük kellett a járvány okozta negatív gazdasági következményeket. A Séi Közös Önkormányzati Hivatalnál dolgozom pénzügyi előadóként, ezért Sé Község Önkormányzatához személyesen is kötődőm. Szakdolgozatom célja az Önkormányzat 2019. és 2020. évi beszámolóinak összehasonlítása, a Covid-19 világjárvány esetleges gazdasági hatásait elemezve. Vizsgáltam a kormányzati és önkormányzati szintű intézkedéseket, illetve azok eredményeit Sé Község Önkormányzata bevételeinek és kiadásainak alakulására. Fontosnak tartottam a Sé község bemutatását, valamint az önkormányzatok jogi kereteinek, működésének, beszámolási kötelezettségeinek ismertetését. Az önkormányzatok jogait és kötelezettségeit törvények határozzák meg, közfeladataik ellátásának fedezeteit állami normatívák biztosítják, működésének jogi kereteit a Mötv és az Áhsz határozza meg. Szakdolgozatomban ezen törvényeken keresztül mutatom be az önkormányzati alrendszer sajátosságait, szervezetét, feladat- és hatáskörét, finanszírozási rendszerét. Az önkormányzati gazdálkodás célja a közfeladatok ellátásához, önkormányzati szervezetek működéséhez, valamint a településfejlesztési célokhoz szükséges erőforrások biztosítása. Jogszabály által meghatározott keretek között az önkormányzatokat, mint minden költségvetési szervet beszámolási kötelezettség terheli. Dolgozatomban az önkormányzatok beszámolóinak főbb részeit is bemutatom. A veszélyhelyzet ideje alatt meghozott közel kétszáz jogszabály negyede érintette a helyi önkormányzatok működését. A megszorítások ellenére a pályázati lehetőségek jelentős növekedése volt megfigyelhető a 2020. évben. Szakdolgozatomban Sé Község Önkormányzatának bevételei és kiadásai esetében az eredeti- és módosított előirányzatait, illetve teljesítési adatait, valamint a koronavírus világjárvány esetleges gazdasági hatásait a 2019. és 2020. évi beszámoló összehasonlító elemzésén keresztül vizsgálom. Az önkormányzatoktól a Védekezési Alap javára elvont 40 % gépjárműadó bevétel kiesése, illetve az újabb helyi adók kivetésének korlátozása sok kisebb önkormányzat számára nagy terhet jelent. A változatlan volumenű működés fenntartása érdekében - a közhatalmi bevételi források csökkenése, illetve az erőforrásteremtő képességének korlátozottsága miatt - az önkormányzatok szabad tartalékának felhasználása vált szükségessé. A települések fejlődése, fejlesztése kizárólag pályázati források bevonásával valósítható meg, Sé Község Önkormányzata esetében a felhalmozási célú bevételek jelentős növekedése is ezen célú pályázati aktivitást jelzi. A 2019-2020. évi beszámolók elemzése szerint Sé Község Önkormányzatának gazdálkodását 2020. évben mérsékelten érintette a világjárvány és az annak kezelése érdekében hozott kormányzati intézkedések negatív hatása. Ez köszönhető az Önkormányzat jónak mondható gazdasági helyzetének, a helyi vállalkozások sikerességének, a számos pályázati lehetőségnek és nem utolsósorban az előző évek felelős gazdálkodásának. Megállapítható, hogy a járvány nagy mértékben befolyásolja az önkormányzati finanszírozási rendszer alakulását, hiszen az állami normatívák összegének változatlansága mellett, az önkormányzatoknak a szabadon felhasználható saját bevételek csökkenésével kell szembenézniük. Ez megköveteli a kiadások csökkentését, a felhalmozási célú kiadások fontossági sorrendbe való állítását vagy akár újabb bevételi források keresését.