A könyvvizsgálat folyamata az FMVas SzervizCenter Kft.-nél - Székely Rajmund Patrik
Szakdolgozatom témájának a könyvvizsgálatot választottam. A tanulmányaim során az elméleti tudást megszerezve a gyakorlati munkahelyemen lehetőségem volt arra, hogy ezt a gyakorlatban is megvizsgálhassam. Dolgozatom elején egy elméleti rész bemutatásával igyekszem az olvasót közelebb hozni a témához, annak megértését elősegítve, hogy a könyvvizsgáló milyen környezetben is dolgozik. Fontosnak tartottam bemutatni magát a könyvvizsgálatot, annak milyen megelőző-, tervező lépései vannak. A könyvvizsgálat gyakorlatát az FMVas SzervizCenter Kft. esetén mutattam be. A társaság rövid bemutatása után kiemelten kezeltem néhány mérlegcsoportot. A tárgyi eszközök könyvvizsgálatánál kiemelten kezeltem a bekerülési érték meghatározását, továbbá az analitikus és a főkönyvi adatok egyeztetését. Követelések és kötelezettségek sorokat igyekeztem a lehető legnagyobb hasonlósággal felépíteni azzal a céllal, hogy összehasonlíthatók legyenek. Mind a két sorban kiemeltem a legfontosabb a társaságnál is előforduló olyan adatokat, amelyeket a könyvvizsgáló ellenőriz. Hogy az olvasót közelebb hozzam a témámhoz, nem csak az előzőekben leírt sorokat mutattam be könyvvizsgálati szempontból, hanem a beszámoló többi részének a bemutatását is igyekeztem a lehető legnagyobb odafigyeléssel leírni. A mérleg többi sorainak ellenőrzése, az eredménykimutatás levezetése során felmerült olyan ellenőrzési pontok, amelyeket a könyvvizsgáló vizsgál. A kiegészítő melléklet auditálásának bemutatása, amely tartalmaz kötelező, illetve nem kötelező tartalmi részeket. A könyvvizsgálati folyamat lezárásához közeledve külön részben mutattam be, a könyvvizsgálói jelentés tartalmi és formai követelményeit az elméletet és a gyakorlatot összevonva. A könyvvizsgálónak tudását a számviteli, jogi és kontrolling területen kiválóan kell képeznie. A könyvvizsgáló nagy felelősséget vállal, hiszen a jogi környezetnek való megfelelése a beszámolónak múlik azon, hogy az érdeklődők, tulajdonosok, munkavállalók és egyéb partnerek milyen döntéseket hoznak.