Digitalizáció a számvitelben - György Viktória Alexandra
Duális hallgatóként 3 éve van lehetőségem arra, hogy a szakmába betekintsek és részese lehessek. Az évek során megfigyeltem, hogy a betanításom óta milyen fejlesztéseken ment keresztül a szakma már ilyen rövid idő alatt is. Mivel duális szakmai gyakorlati helyem egy könyvelőiroda, így a legjobb módon tudom az iskolai tudásomat kamatoztatni. Véleményem szerint egy könyvelőnek a legfontosabb tulajdonsága, hogy pontos, precíz és nyitott legyen. A fejlődés miatt fontos a megújulás, a tanulás, hogy mindig felkészülten és naprakészen tudjon az ügyfeleinek rendelkezésre állni. A digitalizáció megjelenésével a nyitott tulajdonság felértékelődött. A fejlődés miatt olyan gondolatok születtek meg a szakemberek fejében, hogy meddig lesz ennek a szakmának jövője. Azonban ennek a három évnek a segítségével megtapasztalhattam, hogy a szakmára szükség van, különösen a mostani helyzetben. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ez a terület nagy változásokon fog keresztülmenni a közeljövőben. Más területeken lesz a hangsúly, a könyvelés, mint munkafolyamat minimálisan a háttérbe fog szorulni, és a tanácsadás, főként adózás területén fog előtérbe kerülni. Fontos, hogy a számviteli szakemberek azok a személyek, akik az adózásban is részt vesznek, így tudásuk és tapasztalatuk ezen a területen is megállja a helyét. Célom a dolgozatkészítés során az volt, hogy megfigyeljem az elmúlt három év során hogyan változott meg a könyvelés folyamata a gyakorlati helyemen, hogyan kellett nekem is változnom és olyan készségeket elsajátítanom, amiket az egyetemen ugyan nem tanultunk, de a mindennapok során szükséges volt, hogy a feladataimat kellően eltudjam végezni. Végig vezettem, hogy a digitalizáció hogyan jelent meg a számvitel területén, milyen fontosabb mérföldkövek kellettek ahhoz, hogy a mostani modern könyvelés létrejöjjön és elterjedjen. Az elmúlt másfél év jelentette a legnagyobb változásokat. Ebben az időszakban igyekeznek a szervek hangsúlyosabban elérni azt, hogy a gazdaság fehéredjen, átláthatóbb, az online ügyintézés zökkenőmentesebb és stabilabb legyen. Véleményem szerint ezt a területet a folyamatos megújulás jellemzi. A gazdaság szereplői is azon a véleményen vannak, hogy a digitalizáció fontos és elkerülhetetlen. Úgy gondolom, hogy a pályakezdő könyvelők számára fontos lesz, hogy minél stabilabban elsajátítsák számítógépes ismereteiket, előtérbe helyezzék tanácsadói és elemzői képességeiket és elmélyítsék adózási, kontrolling ismereteiket, mert mérvadó lesz a jövőben.