Kontrolling az Elanders Hungary Kft.- nél, mint hatékony szervezeti működés kulcsa - Fellner Gréta
A kutatásom témájának kiválasztása nem jelentett nehéz feladatot számomra, hiszen duális hallgatóként az egyetemi tanórai alapok mellett lehetőségem nyílt a kontrolling gyakorlati világába is betekintést nyerni. Munkám során olyan kontrolling feladatokat bíztak rám, amely felkeltette az érdeklődésemet és ennek következtében úgy döntöttem, hogy szeretnék egy átfogóbb képet kapni erről a területről. Kutatásom legfőbb célja, a jelenleg működő kontrolling rendszer megismerése, átvilágítása, az esetleges fejlesztésre szoruló területek feltárása. Célom az is, hogy megértsem a kontrolling folyamatokat és megoldást találjak, javaslatokat tegyek a rendszerben kialakult problémákra az általam végzett kutatások segítségével. Ezt követően a szakirodalmi áttekintés részeként megvizsgáltam a kontrolling különböző definícióit és legfontosabb funkcióit, mint a tervezést, terv-tény eltéréselmezést és döntés-előkészítő információszolgáltatást. Illetve a kontroller szerepét és feladatait is bemutattam, majd a fejezet zárásaként a kontrolling fontosságát hangsúlyoztam a vállalkozások életében egy jó kiindulási alapot adva a szakdolgozatom következő fejezetének. Ezután az Elanders Hungary Kft. bemutatása következett, ahol részletesen ismertettem a vállalkozás profilját, küldetését és céljait. Ezen felül pedig kiemelt figyelmet fordítottam a vállalkozás gazdasági tevékenységének felvázolására. A következő részben a Kft. kontrolling rendszerének bemutatására és elemzésére került sor, amelyben megvizsgáltam a vállalkozásnál létrejött különböző kontrolling területeket, mint a pénzügyi, termelési és készlet kontrollingot. Részletesen megvizsgáltam az alkalmazott elemzési módszereket konkrét, valós példákon keresztül bemutatva. Kiemelt hangsúlyt fektetve az Elanders Hungary Kft. KPI rendszerére, legfontosabb teljesítménymutatóira, a felsővezetői dashboard riportra és az utókalkulációra. Ezen felül a vagyonelemek vizsgálatára is kitértem a szakdolgozat ezen részében. Az elemzések segítségével a kontrolling olyan részletes és gyakorlati oldalát ismerhettem meg, amely alátámasztotta korábbi szakirodalmi fejezetben leírtakat. A primer kutatások közül a választásom a mélyinterjúra esett, ahol a megkérdezettek a vizsgált vállalkozást jólismerő, szakmabeli, tapasztalt személyek voltak. Kérdéseim első csoportja a kontrolling rendszer lehetséges fejlesztéseire irányultak, majd a jelenlegi rendszer sikereire, erősségeire voltam kíváncsi, zárásként pedig a kontrolling rendszer segítségével elért eredményekről kérdeztem az érintetteket. Elmondható, hogy rendkívül tartalmas és szakmai válaszokat kaptam kérdéseimre, amelyek alapján olyan következtetéseket tudtam megfogalmazni, mint például, hogy a jelenleginél is hatékonyabb működést tenne lehetővé, ha további mutatószámok is kialakításra kerülnének. Szakdolgozatom befejezéseként egy összegzés keretein belül megemlítettem a szekunder és primer kutatásom eredményeit is, amelyet tökéletesen összefoglal az alábbi idézet: “Mérd, ami mérhető, számold, ami számolható, és ami nem mérhető, azt pedig tedd mérhetővé!” Összegezve tehát, a kontrolling szerepe megkérdőjelezhetetlen a hatékony vállalatirányításban és működésben.