Disney - egy álom, amit valósággá tesz - Németh Kinga
Záródolgozatom támajaként a The Walt Disney Company-t vettem górcső alá. Ennek egyik oka, hogy érzelmileg közel áll hozzámez a vállalat és a záródolgozatom elvégzésével ez csak még inkább megerősödött. Először a vállalat történetével ismerkedhetünk meg, hogy ki is volt az a Walt Disney, kinek nevét mindenki ismer a világon, és mégis hogyan nőtte ki magát az általa elindított vállalat a világvezető nagyvállalatok közé. Ezen felül megismerjük a vállalat küldetését, illetve a mai világban egyre nagyobb hangsúlyt kapó társadalmi felelősségvállalást és a környezeti fenntarthatóság szerepét a vállalat életében. Második, nagyobb hangvételű részként a vállalat helyzetelemzése kerül előtérben. Ebbe a részben előkerül, hogy mit is jelent, ha egy vállalat szervezeti formája a részvénytársaság és hogy milyen módon kategorizálható a vállalat Vecsenyi János szemlélete szerint. A vállalat piaci helyzetét feltárva előkerül a két leginkább meghatározó szempont a makro- és a mikrokörnyezet. A makrokörnyezet megvizsgálásához a STEEP elemzést hívtam segítségül, mellyel oda szempontok alapján ismerjük meg a vállalat külső, azaz makrokörnyezetét, mint a társadalmi, a technológiai, a természeti, a gazdasági és a politikai környezet. Ezek megismerésével egy olyan képet kapunk a vállalatról, mely részletesebb betekintést enged a körülötte zajló világba. A mikrokörnyezet már a vállalat belső környezetét jelenti, ennek megismeréséhez segítségül hívtam a SWOT elemzést, mely olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a vállalat erősségei, gyengeségei, lehetőségei és veszélyei. A vállalat piaci helyzetének teljeskörű megismeréséhez elengedhetetlen a versenytársak megismerése és a vállalat versenyelőnyeinek megismerése, illetve a kereslet alakulása mellett a piaci verseny alakulásának ismeret. Ezek megismerése után egy részletesebb betekintést nyerhettünk a vállalat helyzetelemzésébe. Záródolgozatom egyik leglényegesebb részeként középpontba kerül a vállalat marketingkommunikációja, mely a mai világban egy elengedhetetlen része a jól működő szervezeteknek. Egy ilyen színvonalú vállalatnál már nem a hagyományos 4P marketing-mix elemeket vizsgáljuk csak, hanem a kibővített 7P változatát. Ebben a részben olyan szempontok alapján vizsgáljuk meg a vállalatot, mint az árpolitikája, amely bemutatja a vállalat helyzetét az ártervezés szemszögéből. Következő részként a termékpolitika kerül előtérben, mely olyan lényeges elemeket tartalmaz, mint a termékéletciklus, kivetítve a vállalat által használt videókazettákra összekötve egy BCG mátrix-al, illetve a termékfejlesztés vagy sokkal inkább a szolgáltatásfejlesztés a vállalat viszonylataiban. A kommunikációs politika felöleli azokat a csatornákat és lehetőségeket, melye segítségével a vállalat kommunikálni képes a fogyasztókkal, mint a reklám és a személyes eladások. A 4P marketing-mix utolsó elemeként az értékesítés elhelyezést vizsgáljuk, mely azt az utat jelenti, amelyen keresztül egy adott termék vagy szolgálatás eljut a fogyasztóig. A kibővített 7P elemek még olyan lényeges szempontokat vizsgálnak, mint az emberi tényezők, mely a humánerőforrás-menedzsmentet foglalja leginkább magába; a fizikai tényezők, mely a szolgáltatás igénybevételénél körülvevő környezetet vizsgálja; illetve a folyamat, mely egy termék vagy szolgáltatás eljuttatásának részleteit foglalja magában. Utolsó lényeges részként bemutatok pár innovációs folyamatot a vállalat életében, ilyen a térbeli terjeszkedés; a mai trendekkel való lépéstartás jegyeként a streaming csatornák világában való belépés; illetve az újfajta beléptetés a vállalat vidámparkjaiba. Az általam feldolgozott téma úgy gondolom időszerű és talán merem állítani, hogy időtlen, köszönhetően a rajzfilmek népszerűségének. Az a világ, melyet Walt Disney megálmodott és életre keltett, a mai napig teszik emberek millióit újra kisgyerekké felidézve bennük a régmúlt emlékeit. „A felnőttek csak felnőtt gyermekek.” Walt Disney