Szepetnek Községi Önkormányzat forrásellátottságának vizsgálata a 2018-2020. években, különös tekintettel az állami támogatásokra - Major-Horváth Beáta
Szakdolgozatom témája az önkormányzati finanszírozás és gazdálkodás kérdésköre. A forrásellátottság vizsgálatát végeztem el a Szepetnek Községi Önkormányzat éves költségvetési beszámolói alapján, kiemelve a 2018-2020-as éveket. Rövid bevezetés tartalmazza a témaválasztásom részletes indoklását. Az önkormányzati rendszer működésének megismerése és ismereteim kibővítése motivált. A költséghatékony és pénzügyileg stabil működéshez elengedhetetlen a gazdálkodás megfelelő ismerete, valamint a költségvetés megtervezése, mely a gazdálkodás legfontosabb területe. Dolgozatom tulajdonképpen 3 fő részből áll. Az első elméleti részben a jogszabályok és a szakirodalom áttekintésével összefoglaltam az önkormányzati rendszer kialakulását, felépítését. A jogszabályok és az alapfogalmak megismerése elengedhetetlen része az önkormányzati működésnek. A második és harmadik rész Szepetnek Községi Önkormányzat forrásainak vizsgálatáról szól. Az általános elmélet után bemutattam Szepetnek település történetét, fejlődését. Ezt követően Szepetnek Községi Önkormányzat tevékenységi köreit, intézményi rendszerét vizsgáltam. A második rész Szepetnek Községi Önkormányzat forrásainak vizsgálata, különös tekintettel az állami támogatásokra, melyhez a 2018-2020-as évek költségvetéseit vettem alapul. Az önkormányzat költségvetését önkormányzati rendeletben szabályozza. Az Önkormányzat költségvetésének tervezése során a bevételei és kiadásai előirányzatait határozza meg, amely tartalmazza saját bevételeit és a feladatainak ellátásához szükséges állami támogatások összegét. Amennyiben a központi költségvetés év közben változtat a támogatások összegén, valamint változnak a saját és egyéb bevételek előirányzatai, akkor az Önkormányzatnak módosítania kell költségvetését. A három év vonatkozásában a teljesített adatokat elemeztem az előirányzatokhoz képest. Az adott év teljesítéséhez viszonyítottam az előző évi adatokat, és a változások okaira kerestem a választ. Elemzésem értékelésének alapjául a statisztika órán megszerzett tudásomat hasznosítottam, megoszlási viszonyszámokkal vizsgáltam az állami támogatások évenkénti alakulását. Végezetül dolgozatomban az Önkormányzat gazdálkodását értékeltem. Szepetnek Községi Önkormányzat a takarékos gazdálkodást tartja szem előtt, saját bevételeivel, az állami támogatásokkal, illetve pályázati lehetőségek megvalósításával a költségvetési kiadásait fedezni tudta. Végül az összefoglalásban az Önkormányzattal kapcsolatos meglátásaimat fogalmaztam meg. Szepetnek Községi Önkormányzat bevételeinek növelése és kiadásainak csökkentése érdekében eredményesen működik és feladatainak hatékony elvégzésére törekszik.